Nieuws

Starter overweegt tiny house, tuinhuis of containerwoning

Hoewel het vertrouwen in de woningmarkt is gestegen, hebben starters er een hard hoofd in. Ze moeten steeds vaker hun woonwensen bijstellen. Zelfs wonen in een tuinhuis of antikraak wordt overwogen als alternatief.

maandag 29 maart 2021
Starter overweegt tiny house, tuinhuis of containerwoning

In het spoor van de huizenprijzen is ook het vertrouwen in de woningmarkt gestegen in het afgelopen kwartaal. Dit blijkt uit de woonindex van ING. De index steeg met vier punten naar 109. Bij een stand vanaf 100 punten is er sprake van optimisme. Niet iedereen is even enthousiast. Vooral starters zien de huidige woningmarkt minder zonnig in. Wie voor het eerst een woning koopt moet steeds vaker concessies doen.

Zowel starters als huiseigenaren verwachten dat de huizenprijzen de komende tijd verder stijgen, de hypotheekrente verder daalt en er meer woningen worden verkocht. Ondanks het gestegen optimisme, wordt de huidige woningmarkt gezien als een relatief ongunstige periode om een huis te kopen. Vooral starters (60%) maken zich zorgen over de betaalbaarheid van koopwoningen.

33% starters niet gelukt woning te kopen in 2020

Starters hebben het al langer moeilijk op de woningmarkt. Ze hebben er een hard hoofd in een geschikte woning te kunnen vinden. De torenhoge huizenprijs is de boosdoener. Daarnaast is het afsluiten van een hypotheek met een studieschuld lastig. Zo lukte het één op de drie starters niet om in 2020 een woning te kopen. Hierdoor staat een steeds grotere groep starters langs de kant van de woningmarkt te speuren naar een betaalbaar huis.

Bijna helft van starters heeft volledige hypotheek nodig

Van alle starters verwacht 48% een volledige hypotheek nodig te hebben voor het financieren van de eerste woning. Bij doorstromers is dit 38%. Starters die een deel van de woning zelf kunnen financieren, gebruiken hiervoor eigen spaargeld (84%), een onderhandse lening (15%) of een gift (9%). Volgens Wim Flikweert (Manager Wonen ING) heeft een deel van de starters geluk met ouders die helpen bij de koop van een woning.

Woning kopen met vrienden?

Veel kopers hebben aan één inkomen niet voldoende voor het financieren van een woning. Kopers zijn bereid om de zoektocht naar een woning creatiever in te steken. Zo kijkt 13% van de starters naar mogelijkheden om samen met vrienden of collega’s een woning te kopen. Dit wordt ook wel co-housing genoemd. Let op deze zaken als je ook overweegt om de handen ineen te slaan bij een woningaankoop.

Concessies woonwensen voor starters

Om de kans op de aankoop van een woning te vergroten, verwacht de helft van de starters hun woonwensen bij te moeten stellen. Wensen als een eigen oprit of garage worden als eerst losgelaten. Er wordt liever niet gesleuteld aan de hoogte van de hypotheek, grootte van de woning, aantal kamers en een tuin. Steeds meer starters overwegen ook alternatieve woonruimte. Een derde overweegt zelfs antikraak. Maar ook een tiny house, verbouwde garage, tuinhuis of containerwoning worden gezien als optie.

Hoewel het vertrouwen in de woningmarkt is gestegen, hebben starters het nog steeds lastig. Vooral starters met een studieschuld, weinig spaargeld of zonder vermogende ouders moeten vaker hun wooneisen aanpassen. Wil je weten wat je in jouw situatie kunt lenen? Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en één van onze adviseurs neemt contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie