Nieuws

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, de hypotheekrentes zijn extreem laag. Een lagere hypotheekrente biedt kans op lagere maandlasten. Het hypotheek oversluiten blijft zorgen voor klinkende hypotheekcijfers.

maandag 1 maart 2021
Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente

Vooral door het oversluiten van hypotheken draait de hypotheekmarkt nog steeds op volle toeren. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In februari zijn er ruim tien procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in dezelfde maand in 2020. Het gaat om ongeveer 45.000 aanvragen. Het hypotheek oversluiten blijft populair door de extreem lage hypotheekrente, doorstromers zijn minder vertegenwoordigd.

Ongeveer een derde (13.000) van de hypotheekaanvragen zijn gedaan door oversluiters. In februari 2020 lag de gemiddelde hypotheeksom van deze groep nog op €234.000. Afgelopen februari is dit met 7,1 procent gestegen naar €252.000. Huiseigenaren kozen bij het hypotheek oversluiten relatief vaak voor een rentevaste periode van 20 jaar. Dit zijn de laagste hypotheekrentes op dit moment:

  • Variabel 1,19%
  • 5 jaar 0,75%
  • 10 jaar 0,84%
  • 20 jaar 1,12%
  • 30 jaar 1,44%


Hypotheek oversluiten versus doorstromen

Zowel starters als doorstromers waren minder actief in februari. In oktober namen doorstromers 14.110 hypotheekaanvragen voor hun rekening, tegen 10.930 in februari. Tweede hypotheken waren wel meer in trek. Een tweede hypotheek kan je afsluiten voor bijvoorbeeld het financieren van een verbouwing. Veel huiseigenaren kiezen in deze krappe markt voor verbouwen in plaats van verhuizen.

Waarom je hypotheek oversluiten?

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, de hypotheekrentes zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Een lagere hypotheekrente biedt kans op lagere maandlasten. Zeker als je langer geleden een hypotheek hebt afgesloten en je rentevaste termijn nog even loopt. Er zijn ook aandachtspunten bij het oversluiten van je hypotheek. Zo krijg je mogelijk te maken met een boeterente. Meer hierover lees je in onze oversluitgids.

Stijging hypotheekrente?

Naar verwachting is de interesse in het hypotheek oversluiten nog niet voorbij. Zeker nu enkele belangrijke rentestanden recent zijn gestegen, wat ook zicht geeft op een stijging van de hypotheekrente. Het is overigens nog de vraag of de rentestijging doorzet. Inmiddels zien we alweer een afkoeling.

De huidige hypotheekrente is ongekend laag. Voor veel mensen reden om hun hypotheek nu over te sluiten. Ben jij benieuwd naar het mogelijke voordeel in jouw situatie? We brengen het graag voor je in kaart. Neem vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie