Nieuws

Huiseigenaar dupe van nieuwe leennorm

Per 1 april verandert de leennorm bij het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De nieuwe leennorm kijkt scherper naar je daadwerkelijke inkomsten en lasten. De gemiddelde huurder kan meer lenen. Voor woningeigenaren is het een stap terug.

dinsdag 30 maart 2021
Huiseigenaar dupe van nieuwe leennorm

Huiseigenaren kunnen per 1 april fors minder lenen, terwijl huurders de leenmogelijkheden juist zien toenemen. Dit is het gevolg van nieuwe leennormen bij het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Huiseigenaren moeten rekening houden met een tot 30 procent lagere maximale lening, zo blijkt uit cijfers van kredietbemiddelaar Becam.

Berekening maximale lening wijzigt

Bij de aanvraag van een lening beoordeelt de geldverstrekker hoeveel je maximaal verantwoord kunt lenen. Alle geldverstrekkers houden dezelfde manier van berekenen aan. Hierbij gebruiken ze de leennormen van de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Deze VFN-normen bepalen met welke lasten er rekening moet worden gehouden. Ook woonlasten zijn hier onderdeel van.

Huurder kan meer lenen, woningeigenaar minder

Door de nieuwe leennorm tellen huurkosten minder zwaar mee bij het berekenen van een maximale lening. Een gemiddeld gezin in een huurwoning kan hierdoor al snel € 5.000 meer lenen. Minder goed nieuws is er voor huiseigenaren. De kosten van een eigen woning leggen juist meer gewicht in de schaal. Met een gemiddeld inkomen en standaard gezinssituatie valt de maximale lening tot zelfs € 10.000 lager uit. Dit kan bijvoorbeeld het financieren van een verbouwing lastiger maken.

 

Bovenstaand voorbeeld is gebaseerd op gemiddelden. De maximale lening kan per situatie verschillen.

Omgekeerde trend bij hypotheken

Sluit je dit jaar een hypotheek, dan kun je in bepaalde situaties meer lenen dan vorig jaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor kopers die op twee inkomens een hypotheek afsluiten. Het tweede inkomen mag nu voor 90 procent meegerekend worden. Vorig jaar was dit nog 80 procent. Jeroen Uppelschoten, directeur van Becam, ziet bij ander type leningen juist een omgekeerde trend. ‘Het is op zijn minst opmerkelijk dat je door de nieuwe leennorm meer kunt lenen als je een woning koopt maar dat die financiële ruimte er niet is wanneer je leent voor een verbouwing.’

Meer lenen met 13e maand en bonus

De nieuwe leennorm kijkt scherper naar je daadwerkelijke inkomsten en lasten. Mensen met een 13e maand of bonus kunnen hierdoor meer lenen dan voorheen. Een vereiste is wel dat het gaat om structurele extra inkomsten. Bijvoorbeeld de eenmalige bonus voor zorgpersoneel zorgt niet voor een hogere maximale lening. Denk eerder aan een jaarlijkse bonus bij het halen van targets of extra inkomsten wanneer je veel onregelmatig werkt.

Wil je geld lenen voor een verbouwing, nieuwe auto of verre reis? Het berekenen van je maximale lening wordt steeds meer maatwerk. De gemiddelde huurder kan meer lenen. Voor woningeigenaren is het een stap terug.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie