Nieuws

Betaalpauze hypotheek is geen kwijtschelding

Meer huiseigenaren hebben een betaalpauze aangevraagd voor hun hypotheeklasten. Zie jij ook betalingsproblemen aankomen? Onderneem op tijd actie en let op mogelijke gevolgen.

maandag 8 maart 2021
Betaalpauze hypotheek is geen kwijtschelding

Ben je financieel getroffen door de coronacrisis en kan je de hypotheeklasten niet meer dragen? Mogelijk kom je in aanmerking voor een betaalpauze bij de verstrekker van jouw hypotheek. Met een dergelijke overbruggingsregeling kan een betalingsachterstand of gedwongen verkoop van de woning worden voorkomen. Let wel, een pauze is geen kwijtschelding. Na de pauze loop je het risico op hogere maandlasten.

Intussen hebben al 25.600 mensen een betaalpauze aangevraagd voor een hypotheek en 12.000 mensen voor een consumptieve lening. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Pauze hypotheeklasten altijd maatwerk

Met een betaalpauze hoef je tijdelijk geen rente en/of aflossing voor je lening te betalen. Anders dan bij zakelijke klanten hanteren banken voor particulieren geen standaard richtlijnen voor het toekennen ervan. Er wordt altijd gekeken naar de persoonlijke situatie, om vervolgens een oplossing op maat te zoeken.

Verwacht je betaalproblemen? Onderneem actie

Het is belangrijk om bij betaalproblemen zo snel mogelijk te handelen. Zo voorkom je dat de problemen je boven het hoofd groeien. Ook als het nu nog prima gaat maar je wel financiële tegenslag verwacht, is het verstandig om alvast contact op te nemen met de geldverstrekker achter je hypotheek of lening. Bijvoorbeeld wanneer je een arbeidscontract hebt dat naar verwachting niet wordt verlengd in de toekomst.

Betaalpauze is geen kwijtschelding

Met een betaalpauze loop je een hypotheekachterstand op. Normaal gesproken rekent de geldverstrekker in dat geval vertragingsrente. De meeste partijen hebben deze boeterente geschrapt of rekenen een verwaarloosbaar percentage. Je hypotheekachterstand moet je overigens wel gewoon inhalen. Na de pauze kunnen je maandlasten hierdoor hoger liggen. Als je deze lasten niet kunt dragen, zal de geldverstrekker kijken of er een andere passende oplossing is.

Mogelijk een BKR-registratie bij betaalpauze

Met een hypotheek volgt er pas een BKR- registratie bij een betaalachterstand langer dan drie maanden. De meeste betaalpauzes duren maximaal drie maanden. Voor regelingen die langer dan vier maanden duren, maakt het BKR een speciale notitie. Een punt is wel dat deze aan het einde van de betaalpauze wordt verwijderd. Je loopt anders alsnog het risico op een BKR-registratie, wat het afsluiten van een nieuwe lening kan bemoeilijken.

Gevolgen voor de renteaftrek

Bij hypotheken die zijn afgesloten na 2012, kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je verplicht aflost. Bij een achterstand moet deze het jaar er na uiterlijk worden ingehaald om hypotheekrenteaftrek te krijgen. Hiervoor heeft de overheid tijdelijk een uitzondering gemaakt. Meer daarover lees je op de website van de Rijksoverheid. Als je een betaalpauze moet aanvragen bij de geldverstrekker, vraag dan altijd hoe het zit met de renteaftrek.

Op dit moment is het aantal betalingsproblemen relatief laag, gezien de aard van de crisis. Het is de vraag hoe coulant geldverstrekkers zijn wanneer er meer arbeidsplaatsen op de tocht staan en de roep om betaalpauzes stijgt. Voorzie jij zwaar weer? Naast een betaalpauze kan ook een ander aflossingsschema uitkomst bieden. Kijk goed naar de beste opties in jouw situatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie