Nieuws

Rente op lening mag maximaal 10 procent bedragen

Geldverstrekkers mogen maximaal 10 procent rente per jaar rekenen bij het aanbieden van leningen. Dat geldt ook voor financiering per creditcard of koop op afbetaling. Zorg dat jij niet te veel betaalt voor je lening.

maandag 15 februari 2021
Rente op lening mag maximaal 10 procent bedragen

Wie een lening afsluit, een koop op afbetaling doet of rood staat, betaalt daar rente over. Sinds 10 augustus 2020 mag deze rente bij nieuwe contracten niet hoger zijn dan 10 procent per jaar. De overheid heeft dit limiet ingesteld ter bescherming van consumenten. De regel wordt door de aanhoudende coronacrisis verlengd tot in ieder geval 1 september 2021. Heb jij op dit moment een lening lopen? Ga dan sowieso na of het voordeliger kan.

Voordat de crisis uitbrak was de maximale toegestane rente 14 procent per jaar. De verlaging naar 10 procent moet ervoor zorgen dat je tegen lagere kosten kunt lenen.

Rente lening mag maximaal 10 procent zijn

Met de lage rente is het prima mogelijk om onder de 10 procent voor je auto, badkamer of ander doel een lening af te sluiten. Zeker als het om een reguliere persoonlijke lening of doorlopend krediet gaat. Je kunt de laagste rente op leningen vergelijken via onder andere Becam, Frisia of nagaan wat je eigen bank voor rente biedt. 

De grens van 10 procent wordt eerder opgezocht als je de auto nu koopt en later betaalt of iets anders koopt op afbetaling. Ook wanneer je aankopen financiert per creditcard kunnen de kosten hoog oplopen.

Flitskredieten aangepakt

Een aparte categorie waar de overheid al langer haar pijlen op richt zijn aanbieders van zogenaamde flitskredieten. Deze aanbieders lenen over het algemeen kleine bedragen uit, bijvoorbeeld wanneer mensen net niet het eind van de maand halen. Niet alleen de rente op de leningen is hoger dan gemiddeld, je loopt ook het risico op hoge aanvullende kosten. Zo werd het van oorsprong Finse Ferratum nog op de vingers getikt. Mensen met een lening moeten deze binnen vijf dagen terugbetalen. Lukt dit niet, dan volgt een boete die fors kan oplopen.

Meer betalingsproblemen bij kleine leningen

Opmerkelijk kampen mensen met een lening onder de € 1.000 het meest met betalingsachterstanden, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Financiën. Je zou verwachten dat juist bij hogere bedragen betalingsproblemen voorkomen. Als mogelijke reden stelt het ministerie dat bij het afsluiten van een lening niet altijd het juiste inkomen wordt opgegeven. Daarnaast hoefden geldverstrekkers tot nu toe de financiën van de aanvrager niet te controleren bij een leenbedrag tot € 1.000.

Eerder checken of een lening verantwoord is

Ter bescherming van de consument wil de overheid de grens voor een financiële controle verlagen naar € 250. Geldverstrekkers moeten hierdoor ook bij leningen vanaf € 250 onderzoeken of het verantwoord is om de lening te verstrekken. Bij het niet of niet volledig uitvoeren van die verplichting kunnen ze rekenen op hoge boetes of andere sancties.

Let op aanvullende kosten

De rente op een lening is vaak het grootste deel van de lasten. Toch doe je er goed aan om te controleren of er eventuele andere kosten gerekend worden. Denk aan administratiekosten of periodieke kosten voor het aanhouden van een betaalproduct als een creditcard. Zeker bij kleinere leningen kunnen dergelijke aanvullende kosten in verhouding uit de pas lopen.

Let bij het afsluiten van een lening goed op zowel de rente als de voorwaarden. Heb je nu een lening en profiteer je nog niet van de gedaalde rente? Net als bij een hypotheek kan je een consumptieve lening oversluiten naar een lagere rente. Dat is mogelijk zonder het betalen van een boeterente. De moeite van het onderzoeken waard dus!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie