Nieuws

Prijs koopwoningen rijgt records aan elkaar

In 2013 bereikten de prijzen van woningen een dieptepunt. Dit dal is inmiddels niet meer in zicht. Sterker nog, je moet inmiddels €360.000 betalen voor het kopen van de gemiddelde woning. Ook het aantal verkopen zit in de lift.

maandag 22 februari 2021
Prijs koopwoningen rijgt records aan elkaar

De prijs van de gemiddelde woning stijgt maar door. Ten opzichte van januari vorig jaar ligt de verkoopprijs van bestaande koopwoningen 9,3 procent hoger. De grootste stijging in de afgelopen twee jaar. Voor de gemiddelde woning betaal je op dit moment €360.000. Ook het aantal verkopen zit stevig in de lift. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

In 2013 bereikten de prijzen van woningen een dieptepunt. Dit dal is inmiddels niet meer in zicht. Ondanks een korte daling van de woningprijs staat inmiddels de hoogste gemiddelde prijs ooit op de borden. Wie afgelopen januari een woning kocht, betaalde zelfs bijna 58 procent meer dan in dezelfde maand in 2013.

 

Bijna 40 procent meer transacties in januari

Het Kadaster registreerde in januari 24.516 woningtransacties. Bijna 40 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit is de grootste procentuele stijging sinds januari 2015. De stijging heeft mogelijk te maken met de veranderingen rondom de overdrachtsbelasting. Starters tot 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen en beleggers betalen nu 8% belasting.

Woningtekort aanpakken

Er is een chronisch tekort aan woningen. Als de overheid geen drastische maatregelen treft dreigt het tekort binnen twee jaar op te lopen tot 360.000, zo berekende Capital Value en ABF Research. Om het probleem aan te pakken hebben 34 organisaties de krachten gebundeld. Het plan is om de komende tien jaar 1 miljoen woningen te bouwen. Daarnaast meldde demissionair minister Ollongren vorige week dat er extra geld beschikbaar komt voor de versnelde bouw van bijna 45.000 nieuwe woningen.

Cijfers Kadaster minder actueel dan verkopen bij makelaars

Er is pas sprake van een woningtransactie wanneer de woning is ingeschreven in het Kadaster en andere openbare registers. Hierdoor lopen de cijfers van het Kadaster vaak iets achter in vergelijking met rapporten van de NVM of andere makelaarsorganisaties. Zij kijken naar de verkopen die makelaars noteren en niet naar de overdracht bij de notaris. Ook makelaars zien de prijzen nog steeds stijgen.

De woningprijzen zijn in de afgelopen periode onverminderd verder gestegen. Vooral de schaarste aan woonruimte is de oorzaak. Houd er rekening mee dat je het als koper in deze markt niet voor het zeggen hebt. Maar laat je niet gek maken. Laat vooraf goed doorrekenen wat de maximaal verantwoorde hypotheek is in jouw situatie. Onze adviseurs helpen je hier graag bij. Laat je gegevens achter via het onderstaande contactformulier en we nemen snel contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie