Nieuws

Huishoudens verduurzamen massaal verwarming en verlichting

Nederlanders zijn in 2020 massaal aan het verduurzamen geslagen. Er zijn maar liefst 16 miljoen duurzame aanpassingen aan woningen gedaan. Moet jij nog actie ondernemen? Verduurzaming kan je zo financieren.

dinsdag 23 februari 2021
Huishoudens verduurzamen massaal verwarming en verlichting

In 2020 heeft meer dan de helft van de Nederlandse bevolking de woning verduurzaamd. Dat zijn ongeveer vier miljoen huishoudens. Het creëren van meer wooncomfort is de belangrijkste reden voor het verduurzamen. Het aanpassen van verlichting staat bovenaan de lijst van maatregelen, zo blijkt uit onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.

In 2020 zijn er ongeveer 16 miljoen duurzame aanpassingen uitgevoerd. Dit komt dus neer op vier aanpassingen per woning. Vooral de verlichting is aangepakt, gevolgd door de verwarming en isolatie. Huiseigenaren die zelf aan de slag gingen wisten massaal de weg te vinden naar bouwmarkten en webwinkels.

Soort verduurzaming woningen in 2020

 

Verduurzaming voor wooncomfort en kostenbesparing

De belangrijkste reden om de woning te verduurzamen is wooncomfort (27%). Op nummer twee staat het besparen op de maandlasten (26%). Door je woning te isoleren blijft de warmte beter hangen en heb je minder last van tocht. Je zit er hierdoor niet alleen warmer bij, het is ook positief voor je energierekening.

Hoe financier je verduurzaming?

Hoor jij nog bij de andere helft van Nederland die nog weinig actief is geweest met verduurzamen? Misschien zijn de vaak relatief hoge kosten een drempel. In veel situaties zijn er voldoende mogelijkheden voor het financieren van de maatregelen. De meest gebruikelijke zijn:

 • Eigen spaargeld

  Zeker kleinere investeringen zijn vaak te bekostigen met spaargeld. Met de huidige lage spaarrente heb je zo meteen een goede bestemming voor je spaarsaldo.

 • Je lopende hypotheek verhogen of oversluiten

  Als daar financieel ruimte voor is, kan je de lopende hypotheek verhogen om daar de spouwmuurisolatie, dakisolatie of andere maatregelen mee te financieren.

 • Een lening vanuit het Nationaal Warmtefonds

  Een speciale lening tegen relatief aantrekkelijke kosten. De lening kent specifieke voorwaarden en een maximum van €25.000. Lees meer hierover op de site van het fonds.

 • Hypotheek met lagere rente

  Sta je op het punt een huis te kopen? Sommige banken bieden een lagere rente aan als je energiebesparende maatregelen financiert. Ook mag je 6 procent meer lenen.

 • Persoonlijke lening en specifieke hypotheek

  Geld lenen voor een verbouwing kan ook met een persoonlijke lening. Daarnaast springen banken ook in de markt voor verduurzaming, bijvoorbeeld met hypotheken die je naast je al lopende hypotheek kunt afsluiten.

 • Subsidies

  De overheid heeft verschillende subsidiepotjes om duurzame maatregelen te nemen. Op de overheidssite energiesubsidiewijzer.nl kun je bekijken welke voorzieningen in jouw gemeente mogelijk zijn.


Het verduurzamen van je woning verhoogt je woonconform, verlaagt als het goed is de energierekening en kan bijdragen aan de waarde van de woning. Kortom, een investering in de toekomst. Benieuwd wat jouw financiële mogelijkheden zijn om je woning te verduurzamen? Onze adviseurs zoeken dit graag voor je uit. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie