Nieuws

Gestolen auto’s als losse onderdelen teruggevonden

Het aantal autodiefstallen daalde vorig jaar 9,5 procent ten opzichte van 2019. Toch ben je ook met een oudere auto niet automatisch veilig. Die worden na de diefstal vaak uit elkaar gehaald.

maandag 1 februari 2021
Gestolen auto’s als losse onderdelen teruggevonden

De kans dat je auto op een ochtend niet meer op de parkeerplaats staat wordt kleiner, zo blijkt uit gegevens van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Vorig jaar daalde het aantal gestolen personenauto’s met 9,5 procent ten opzichte van 2019. De twijfelachtige eer van meest gestolen voertuig blijft in handen van Volkswagen. De solo opererende dief heeft plaatsgemaakt voor professionele bendes die gericht hun slag slaan.

Auto’s tot 3 jaar worden vaak voorzien van een ander nummerbord en verdwijnen in Nederland of worden verscheept naar andere Europese landen en Afrika. Bezitters van relatief nieuwe Toyota’s kunnen rekenen op veel belangstelling uit de Afrikaanse landen Ivoorkust, Ghana en Nigeria. In Oost-Europese landen is meer vraag naar Landrovers en Mazda’s.

Auto’s stelen voor de onderdelen

Voertuigen van 4 jaar en ouder worden vooral gestolen voor onderdelen. Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) en politie hebben sinds 2018 meer dan 3.500 gestolen voertuigen als losse onderdelen teruggevonden bij schimmige bedrijven. Dat zijn niet altijd ondernemingen die er vanaf de buitenkant uitzien als een garage. Denk ook aan bijvoorbeeld loodsen waar naast de demontage van de auto’s ook hennep en cash wordt gevonden.

De kans is dus relatief groot dat jouw oudere auto uit elkaar wordt gehaald voor de reparatie van een andere. Per 1-1-2021 moeten autohandelaren ingekochte onderdelen registreren in het Digitaal Opkopers Register. Dit moet het gebruik van gestolen auto’s tegengaan.

Keyless entry zwakke schakel

Met een druk op de knop je auto openen zonder dat er een sleutel aan te pas komt. Veel nieuwere auto’s hebben zo’n handig keyless entry systeem. Het levert niet alleen jouw als bestuurder gemak op. Ook criminelen krijgen vaak relatief eenvoudig toegang tot de auto. Ze vangen het signaal van het systeem op, om dit vervolgens te versterken en verlengen. Op die manier wordt het mogelijk om de auto op afstand te openen.

Jonge auto’s minste teruggevonden

Personenauto’s van 3 jaar worden het meest gestolen (761 stuks), stijgen het meest in diefstal (51%) en worden het minste teruggevonden (30%). Het gaat dan in het bijzonder om 3 jaar oude Toyota’s CH-R, Toyota RAV 4, Fiat 500 en Mazda CX-5.

Avondklok geldt ook voor het dievengilde?

De NOS informeerde naar het effect van de avondklok op de diefstalcijfers. Het LIV antwoordde dat uit "de eerste signalen" blijkt dat dieven zich aan de maatregel houden. Of dit uit plichtsbesef wordt gedaan is nog maar de vraag. Je wilt niet op dievenpad zolang de politie alert is door de avondklok. Overigens is de pauze van korte duur aangezien het werk rond 04.30 alweer wordt hervat.

Het LIV geeft aan dat Nederland het goed doet in de bestrijding van autodiefstal. De volgende stap is het intensiveren van de internationale samenwerking. Auto’s die over de grens verdwijnen maken beduidend minder kans om teruggevonden te worden. Zie maar eens in Ghana te controleren of het inderdaad de Toyota is die niet lang geleden nog bij jou voor de deur stond.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie