Nieuws

Diefstal e-bikes stijgt tegen de trend in

Een e-bike is een geliefd doelwit van de dievengilde. Ook dit jaar zijn er fors meer aangiftes van gestolen e-bike gedaan. Onderneem dus actie om diefstal te voorkomen.

donderdag 11 februari 2021
Diefstal e-bikes stijgt tegen de trend in

Fietsdiefstal is al jaren de nummer één op de ranglijst van diefstal statistieken. Vooral de e-bike is geliefd bij criminelen. In groten getale worden ze gestolen en vervoerd naar Oost-Europa. Vorig jaar is het aantal aangiftes van gestolen e-bikes fors gestegen ten opzichte van 2019. Zorg dat je zelf niet op de lijst van slachtoffers komt en neem preventief actie.

In 2020 zijn 37 procent meer aangiftes van e-bikediefstal gemeld, zo becijferde Stichting Aanpak Fiets en E-bike diefstal (S.A.F.E.). Deze trend komt overeen met het eerdere jaar. Toen meldden verschillende verzekeraars een toename van 40 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. De hoge diefstalcijfers zijn opmerkelijk. Al jaren daalt het aantal gemelde diefstallen en inbraken, maar voor fietsen geldt een uitzondering.

Diefstal e-bikes bovengemiddeld

E-bikes worden al jaren steeds populairder. De grote vraag en relatief hoge waarde maakt e-bikes een interessant object voor diefstal. Georganiseerde bendes verdwijnen met busjes vol fietsen richting Oost-Europa, aldus Jeroen Snijders Blok voorzitter van S.A.F.E. Naast fietsen lopen gestolen auto’s overigens ook het risico naar die regio te verdwijnen.

Aangiftebereidheid is laag

Niet alleen de aangiftes van e-bikes zijn gestegen, maar ook die van bakfietsen en andere bijzondere exemplaren als vouwfietsen. Daarentegen hebben juist minder mensen (18,5%) aangifte gedaan voor diefstal van ‘gewone’ fietsen. De aangiftebereidheid van normale fietsen neemt al jaren af, slechts circa 14 procent doet daadwerkelijk aangifte van een gestolen fiets. Vaak gaat het daarbij ook nog eens om e-bikes. Deze zijn eerder verzekerd dan reguliere tweewielers. Voor het vergoeden van de schade vragen verzekeraars vaak om een aangifte.

Wat kan je zelf doen om diefstal van je fiets te voorkomen?

Al jaren wordt geprobeerd de diefstal van fietsen in Nederland terug te brengen. Onder andere met een pakket aan maatregelen om het georganiseerde bendes lastiger te maken. Als eigenaar zelf kan je ook de nodige maatregelen treffen:

  • Laat je fiets niet onbeheerd achter als hij niet op slot staat. Ook al moet je alleen even binnen wat pakken. Zet hem toch weer op slot.
  • Zet je fiets vast met een extra slot. Het beste is een ART-goedgekeurd slot.
  • Rust je fiets uit met een track & trace systeem. Bijna 80 procent van de fietsen met een track & trace systeem wordt teruggevonden.
  • Zet je fiets achter slot en grendel en zet hem zelf ook op slot.


Doordat er weinig aangiftebereidheid is voor een gestolen fiets ligt het aantal gestolen fietsen waarschijnlijk flink hoger. Ook jouw fiets kan een goede kandidaat zijn voor de fietsendief. Zet je fiets op slot en het liefst achter slot en grendel. Met een fietsverzekering kun je de schade van diefstal van je fiets afdekken. In een eerder artikel hebben we voor je uitgewerkt waar je op moet letten bij het afsluiten van een fietsverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie