Nieuws

Bescherm je woning zo tegen vorstschade

Door goed ingepakt de straat op te gaan bescherm je jezelf tegen de vrieskou en sneeuw. Bescherm ook je woning tegen de kou om schade te voorkomen. Vijf praktische tips.

maandag 8 februari 2021
Bescherm je woning zo tegen vorstschade

De slee kan van zolder gehaald worden en de schaatsen uit het vet. Het winterse weer zorgt voor veel winterpret. De kou heeft ook nadelen. Sneeuw en vorst kan schade veroorzaken in en rond je huis. Geef je woning wat extra aandacht om dit te voorkomen. Vijf tips voor een schadevrije winter.

De vrieskou heeft impact op je woning. Na periodes van vorst en sneeuw is de kans op lekkages en gesprongen leidingen groter, met alle gevolgen van dien. Gelukkig kan je zelf veel doen om vorstschade te voorkomen:

1. Voorkom bevroren leidingen

Water dat bevriest zet uit. Bij langdurige vorst kunnen waterleidingen springen omdat het water geen kant op kan. Zet daarom de thermostaat niet lager dan 15 graden. Hiermee verklein je de kans op bevroren leidingen. Zet ook alle verwarmingen deels open om ze op temperatuur te houden.

Sommige verwarmingen hebben een snelfunctie die je kunt selecteren om bevriezing te voorkomen. Heb je kranen die je in de winter niet veel gebruikt? Tap die dan af en draai de leiding dicht. Leidingen waar geen water in zit kunnen ook niet kapot vriezen.

2. Isoleer leidingen in koude ruimtes

De kruipruimte is niet verwarmd en in veel gevallen ook niet goed geïsoleerd. In de kruipruimte lopen veel leidingen die bij vorst extra kwetsbaar zijn. Je kunt deze leidingen beschermen door er een isolatiebuis over te schuiven. Deze zijn bij de gemiddelde bouwmarkt verkrijgbaar. Als last minute oplossing kan je de leiding ook tijdelijk isoleren door er simpelweg handdoeken om te wikkelen.

3. Controleer niet goed geïsoleerde ruimtes

Veel woningen hebben ruimtes die niet goed geïsoleerd zijn. Denk aan een bijkeuken of kelder. Hier staan vaak kwetsbare zaken als een wasmachine. Een wasmachine kan slecht tegen kou omdat er altijd water in achterblijft. Zorg er dan ook voor dat de temperatuur in deze ruimtes niet te ver zakt.

4. Blijf ventileren

Een raam openzetten voor frisse lucht is geen pretje met een gevoelstemperatuur van -10. Ondanks de kou is het wel belangrijk te blijven ventileren. De verwarmingsketel draait overuren om het binnen warm te houden. Als er iets kapot gaat in het systeem loop je het risico op koolmonoxidevergiftiging. In een goed geventileerde woning zal dit gas niet te lang blijven hangen. Een jaarlijkse controle van de CV-ketel is ook raadzaam.

5. Haal kwetsbare zaken uit de tuin

Let op kwetsbare dingen in je tuin. Heb je bijvoorbeeld planten in mooie terracotta buiten staan? Haal deze voor de zekerheid naar binnen. Ze vriezen snel kapot, zeker als er nog water in zit. Laat je ze toch in de tuin staan, zet ze dan op houtjes. Hiermee kan het water eenvoudig via de drainage-gaten weglopen.

Vorstschade en je woonverzekering

Zelfs met voorzorgsmaatregelen kan je toch vorstschade oplopen. In veel gevallen kun je de schade indienen bij je woonverzekeraar. De opstalverzekering dekt onder voorwaarden vorstschade aan je woning en de inboedelverzekering is er voor spullen.

Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Mogelijk komt er vervolgens een expert langs die de schade opneemt. Laat beschadigde spullen liggen en herstel de schade niet direct zelf. Anders kan de dekking in het geding komen. Is de schade ontstaan door achterstallig onderhoud of heb je onvoldoende gedaan om de schade te voorkomen? In dat geval kan de dekking vervallen.

Met dit winterse weer heeft je woning extra aandacht nodig. Zet de verwarming in ieder geval niet te laag om bevroren leidingen te voorkomen. Je kunt dan een hogere energierekening verwachten maar voorkomen is beter dan genezen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie