Nieuws

Nieuwbouw gaat woningmarkt niet verlichten

In 2020 zijn minder nieuwe woningen gebouwd dan in 2019. Dat is slecht nieuws als je een huis wilt kopen. Het blijft, zeker in populaire gebieden, zoeken naar een speld in de hooiberg. Hoe kan je toch kopen in deze markt?

donderdag 28 januari 2021
Nieuwbouw gaat woningmarkt niet verlichten

In 2020 zijn er minder nieuwbouw huizen gebouwd dan het jaar ervoor. Ondanks deze tegenvaller zijn er wel bijna 75.000 nieuwe woningen bij gekomen. Dit lijkt een indrukwekkend aantal maar is niet genoeg om te voldoen aan de sterke vraag naar woningen. Op zoek naar een andere woning? We geven je enkele tips om ook in deze markt je slag te slaan.

Vorig jaar werden er 69.322 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is drie procent minder dan de 71.500 in 2019, zo meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Ook het aantal afgegeven bouwvergunningen is gedaald. Mogelijk zal het effect hiervan doorsijpelen in de cijfers van 2021 en 2022.

Bijna 75.000 nieuwe woningen erbij

Om het woningtekort tegen te gaan heeft het kabinet al langer het doel om jaarlijks 75.000 woningen aan de markt toe te voegen. Deze woningen hoeven niet perse nieuw gebouwd te worden. Zogenaamde transformatie woningen tellen ook mee. Denk hierbij aan kantoorpanden of kerken die worden omgebouwd tot huis of appartement. Volgens het ministerie gaat het in 2020 om ongeveer 10.000 transformatie woningen. In totaal is de woningvoorraad in 2020 is met 74.565 toegenomen. Hierbij is ook rekening gehouden met gesloopte huizen.

Groei woningvoorraad in Flevoland het hoogst

Ondanks dat er in Zuid-Holland de meeste woningen zijn gebouwd, is de woningvoorraad in Flevoland het meest gegroeid. In die provincie is de woningvoorraad door nieuwbouw met 1,5 procent gestegen. In Limburg steeg de woningvoorraad door nieuwbouw het minst (0,51%), ten opzichte van 0,88% landelijk. Naast Flevoland lag ook het gemiddelde van Groningen, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland boven het landelijk gemiddelde.

Tips huis kopen in deze krappe markt

Minister Ollongren, intussen demissionair, stelde afgelopen zomer dat het woningtekort pas opgelost is als er de komende tien jaar 845.000 woningen bijkomen. Met de huidige aanwas wordt het tekort alleen maar groter. Hoe koop je in deze krappe markt toch een huis? Enkele tips:

 • Neem geen overhaaste besluiten
  Haastige spoed is zelden goed, zeker bij het kopen van een huis. Snelheid is in deze markt vaak noodzaak. Laat je echter niet opjagen en bereid je goed voor. Bij spijt na een te snelle koop kun je niet eenvoudig je beslissing terugdraaien.

 • Breng je financiële mogelijkheden in kaart
  Als je weet wat je financiële mogelijkheden zijn, ben je beter in staat om te beoordelen of een woning in jouw straatje past. Zo verdoe je geen tijd met het zoeken naar woningen die je uiteindelijk niet kunt betalen. Daarnaast geeft het antwoord op de vraag of je bijvoorbeeld nodige aanpassingen aan de woning kunt bekostigen.

 • Leg vooraf goed je woonwensen vast
  In deze markt heb je vaak amper de tijd om uitgebreid te onderzoeken of een woning voldoet aan je woonwensen. Maak dus van te voren een lijst met wensen en prioriteer deze. Zo weet je op welke wensen je eventueel concessies kunt en wilt doen.

 • Overweeg een aankoopmakelaar
  Misschien vis je nu steeds achter het net omdat woningen al verkocht zijn, soms zelfs voordat ze op Funda staan. Met een aankoopmakelaar ben je vaak eerder op de hoogte van woningen die in de verkoop komen. Daarnaast kent een aankoopmakelaar de lokale markt goed en kan hij of zij voorkomen dat er te gehaast gehandeld wordt.


Het aantal nieuwbouwwoningen blijft achter bij de doelstelling van de overheid. Al jaren wordt het streefaantal niet gehaald. Is het niet de stikstof- en PFAS-crisis, dan zorgt corona er wel voor dat nieuwbouw achterblijft. Verwachting is dat dit niet snel verandert in de komende tijd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie