Nieuws

Houders Triodos certificaten in de kou gezet

Triodos Bank maakt het voor circa 45.000 certificaathouders onmogelijk om hun certificaten te verkopen. Een behoorlijk probleem voor wie het geld eigenlijk nodig heeft voor andere doeleinden.

donderdag 7 januari 2021
Houders Triodos certificaten in de kou gezet

Houders van Triodos certificaten kunnen deze tijdelijk niet verkopen. De bank heeft de handel opgeschort. Naar eigen zeggen door uitzonderlijke marktomstandigheden. De circa 45.000 bezitters van de certificaten hebben een probleem als ze hun in Triodos geïnvesteerde geld nodig hebben voor andere doeleinden. De enige optie is wachten tot verkopen weer mogelijk is.

Als je belegt in certificaten van aandelen beleg je in Triodos Bank zelf. In feite leen je geld uit aan de bank, die het geld op de balans zet als eigen vermogen. Net als bij aandelen kan de waarde van de certificaten in waarde dalen of stijgen. Daarnaast kan de bank een deel van de winst aan certificaathouders uitkeren in de vorm van dividend.

Certificaten Triodos beperkt verhandelbaar

De meeste aandelen kan je kopen en verkopen via nagenoeg alle banken en bij partijen als de Giro en Binck. Aandelen van bijvoorbeeld ING en ABN kun je zonder problemen verkopen als je wilt, nog even los van de prijs die je ervoor krijgt. Certificaten van Triodos zijn beperkt verhandelbaar. Je kunt ze alleen kopen van en verkopen aan de bank zelf. Wanneer die de handel stopt zijn er dus geen andere mogelijkheden om je investering weer om te zetten in geld. Dit is anders dan bij certificaten van Rabobank. De laatstgenoemde zijn wel verhandelbaar op de aandelenbeurs.

Waarom wordt de handel in Triodos certificaten opgeschort?

Kort gesteld zijn er meer mensen die hun certificaten kwijt willen dan dat er nieuwe kopers bijkomen. Het gevolg is dat er te veel of te snel geld uit de kas van Triodos verdwijnt. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat de bank op omvallen staat. Toch kan het een probleem zijn, bijvoorbeeld omdat toezichthouders voorschrijven dat de bank een bepaald eigen vermogen moet aanhouden. De 1,2 miljard euro van certificaathouders is daar onderdeel van.

Opschorten handel paardenmiddel

Triodos is niet de enige bank die maatregelen treft tijdens deze coronacrisis. Zo besloot Rabobank eerder om geen rente meer te verstrekken over haar certificaten en ging er bij ING en ABN Amro tijdelijk een streep door het dividend over aandelen. De banken gaven aan dit onder andere te doen op aanraden van toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Triodos gaat met het opschorten van de handel verder dan het schrappen van een winstdeling. Je kunt nu als certificaathouder simpelweg niet bij je geld. Wanneer de handel weer wordt hervat, kan de bank bovendien besluiten om opnames te limiteren. In dat geval kan je bijvoorbeeld een beperkt bedrag per maand aan certificaten verkopen. Het is niet de eerste keer dit jaar dat de handel is opgeschort. Mag dat zo maar? Ja, bij het kopen van de certificaten ga je akkoord met de voorwaarden, waaronder deze restricties.

Certificaten (van een bank) kunnen een aanvulling zijn op je beleggingsportefeuille. Wees je wel bewust van de risico’s. Een verschil met aandelen is dat je bij beleggen in certificaten minder inspraak hebt. In goede tijden hoeft dat geen probleem te zijn maar bij tegenwind ben je eerder overgeleverd aan de grillen van de partij achter de certificaten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie