Nieuws

Het jaar van verbouwers en oversluiters

In het ‘coronajaar 2020’ stapelde de hypotheekmarkt record op record. Vooral het oversluiten van de hypotheek en verbouwen van de woning waren mateloos populair. Die trend zet naar verwachting door.

vrijdag 8 januari 2021
Het jaar van verbouwers en oversluiters

In het ‘coronajaar 2020 is de hypotheek een buitenbeentje. In plaats van stagnatie en haperingen werd record op record gestapeld. Van de extreem lage rentestand tot een ongekend hoge gemiddelde huizenprijs. Niet eerder hebben zoveel mensen besloten hun huis te verbouwen of de hypotheek over te sluiten. Hypotheken Data Netwerk (HDN) rapporteerde voor het eerst meer dan een half miljoen hypotheekaanvragen in één jaar.

Aan het begin van de coronacrisis werd een dip op de hypotheekmarkt verwacht. Niets was minder waar. In totaal werd een bedrag van ruim 136 miljard euro aan hypotheken aangevraagd. Daarnaast is het ‘topjaar’ 2019 overtroffen met 24,5 procent meer hypotheekaanvragen.

Stijgend hypotheekbedrag en woningwaarde

Hypotheken die in 2020 afgesloten zijn lagen gemiddeld 7,9 procent hoger dan in 2019. Ook de gemiddelde woningwaarde steeg flink naar €386.000. Net als in 2019 is er weer meer geleend ten opzichte van het inkomen. In 2020 was dat 4,2 keer het jaarinkomen, ten opzicht van 4,09 een jaar eerder. De verhouding van de lening ten opzichte van de woningwaarde is wel gedaald door de hoge huizenprijzen.

Concurrentie bij huis kopen goed te zien bij starters

Onder starters was er een sterke stijging te zien wat betreft het gemiddelde hypotheekbedrag en het ingebrachte eigen geld. Volgens HDN duidt dit op concurrentie waarbij wordt overboden om een woning te bemachtigen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in jonge en stabiele starters. Jonge starters zijn starters die vaker een flexibel inkomen hebben. Stabiele starters zijn ouder (gemiddeld 35 jaar) en kiezen eerder voor de zekerheid van een NHG-hypotheek.

Door de prijsstijging is ook duidelijk merkbaar dat ‘opstromers’, mensen die een aanzienlijk duurdere woning kopen dan hun oude, de meeste hypotheekaanvragen hebben gedaan in 2020. Doorstromers met NHG waren in tegenstelling tot vorig jaar juist minder actief. Ook ondernemers hebben het zwaarder op de woningmarkt.

Oversluiters en verbouwers zeer actief

Vorig jaar voerden verbouwers en oversluiters de ranglijst aan. Voor beide groepen geldt dat er bijna het dubbele aantal hypotheken voor oversluiten of verbouwing zijn afgesloten. Eén van de redenen hiervoor is de historisch lage rentestand. De rentes zijn op dit moment nog steeds extreem laag. Een NHG-hypotheek met een rentevaste termijn van 20 jaar sluit je momenteel al af tegen 1,20 procent.

Zeeland in trek

Relatief veel koper zochten hun woongeluk in Zeeland. Deze provincie zag het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwe koopwoningen ruim een kwart stijgen. Voor verbouwingen en oversluiten werden maar liefst 62,2 procent meer aanvragen gedaan. In 2019 floreerden vooral Flevoland en Groningen, maar die groei lijkt nu af te vlakken. Net als andere jaren is de gemiddelde woningwaarde in Noord-Holland nog steeds het hoogst.

Met de lage rente en huidige lockdown valt te verwachten dat de animo voor verbouwen en het oversluiten van de hypotheek niet snel afneemt. Verder moeten we afwachten of het op hypotheekgebied net zo’n uitzonderlijk jaar wordt als 2020.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie