Nieuws

Gemiddelde koopsom nieuwbouwwoning naar €419.990

Wie een nieuwbouwwoning wilt kopen, moet rekening houden met stijgende prijzen. In het derde kwartaal van 2020 ging het om een gemiddelde stijging van 10 procent. Naast de prijs nam ook het aantal verkopen toe.

maandag 18 januari 2021
Gemiddelde koopsom nieuwbouwwoning naar €419.990

De prijs van nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal van 2020 verder gestegen. Gemiddeld lag de koopsom 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, zo maakte het CBS bekend. Dit is 1,9 procent meer dan de prijsstijging van bestaande woningen. Gelet op het Europese gemiddelde gaat het in Nederland harder dan in de meeste andere landen. Luxemburg spant de kroon, met een stijging van 13,6 procent.

Deze stijging van de prijzen van nieuwe koopwoningen ligt hoger dan die van het vorige kwartaal (4,1 procent) en is de grootste stijging in ruim een jaar.

Gemiddelde prijs nieuwbouwwoning

Het CBS meldt bij haar publicaties een prijsindex van bestaande woningen en nieuwbouw. Deze index geeft het verloop van het prijsniveau weer en maakt niet direct duidelijk wat een woning daadwerkelijk kost. De gemiddelde koopsom geeft een concreter beeld van wat er in het derde kwartaal vorig jaar werd betaald voor een nieuwbouwwoning. Dit kwam neer op gemiddeld €419.990. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder lag het gemiddelde € 32.276 lager. Gaan we verder terug naar 2015, dan kocht je een gemiddelde nieuwbouwwoning voor ‘slechts’ €274.584.

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen 22 procent hoger

In het derde kwartaal van 2020 werden er bij notarissen 7.087 woningverkopen vastgelegd. Dit is 21,8 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is niet automatisch gelijk aan de hoeveelheid opgeleverde woningen. Nieuwbouwwoningen worden soms al verkocht voordat de eerste steen is gelegd of als er al gebouwd wordt of het huis zelf al bewoonbaar is.

De groei van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen overtrof die van bestaande woningen. In absolute aantallen is de verhouding anders: in het derde kwartaal van 2020 werden bijna 9 keer meer bestaande koopwoningen verkocht.

Stijging huizenprijzen in de EU: Nederland op 6e plaats

De prijzen van alle koopwoningen, uitgedrukt in de huizenprijsindex, stijgen al sinds begin 2014. Voor het grootste gedeelte gaat het om bestaande koopwoningen. In vergelijking met de Europese Unie stegen de huizenprijzen in Nederland in 2020 sterker. De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het derde kwartaal van 2020 gemiddeld 5,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland stegen de huizenprijzen in dezelfde periode met 8,3 procent. Luxemburg kende met 13,6 procent weer de grootste stijging. Alleen in Cyprus en Ierland daalde de huizenprijs.

Nieuwbouw kan een goed alternatief zijn in deze krappe woningmarkt. Pijnpunt is wel dat het bouwen van nieuwe woningen minder hard gaat dan eigenlijk nodig is. De vraag blijft groter dan het aanbod, wat prijsstijgingen in de hand werkt. Aan het schaarse aanbod lijkt voorlopig geen verandering te komen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie