Nieuws

Welke zorg dekt jouw zorgverzekering?

Veel mensen slaan zorg over omdat ze denken dat het niet vergoed wordt. De gevolgen kunnen groot zijn, zowel financieel als fysiek. Zorg uitstellen betekent vaak ook afstel. Herstel kost vaak meer.

vrijdag 11 december 2020
Welke zorg dekt jouw zorgverzekering?

Bijna één op de drie Nederlanders heeft weleens een bezoek aan een zorgverlener overgeslagen omdat ze dit niet wilden of konden betalen. Het besluit om zorg over te slaan wordt vooral genomen door te weinig kennis over de verschillende dekkingen van de zorgverzekering. Dit terwijl het uiteindelijk duurder kan uitpakken, nog los van de eventuele fysieke nadelen. Wat kan jij verwachten van je zorgverzekering?

Je zorgverzekering bestaat uit twee onderdelen: het basispakket en de aanvullende zorgverzekering. Het basispakket is wettelijk vastgelegd en iedere verzekeraar vergoedt deze zorg dan ook. Maar let op: met sommige basisverzekeringen krijg je niet bij elke zorgverlener de volledige vergoeding. Dit heeft te maken met de vorm van je gekozen basisverzekering.

Restitutie- of naturapolis

Grofweg kun je kiezen tussen twee soorten basisverzekeringen: de naturapolis of de restitutiepolis. Het verschil zit hem in of je zelf je zorgaanbieder kunt kiezen en of je de totale zorgkosten vergoed krijgt. Verzekeraars maken namelijk afspraken met bijvoorbeeld ziekenhuizen en fysiotherapeuten voor bepaalde zorg. Heeft de verzekeraar geen afspraak met dat ziekenhuis, dan loop je het risico dat je zelf een deel van de kosten moet betalen. Het verschil in polissen is:

  • Een restitutiepolis
    Gecontracteerde zorg wordt volledig vergoed en de rekening wordt rechtstreeks door de verzekeraar betaald. Niet-gecontracteerde zorg wordt volledig vergoed zolang het bedrag marktconform is. Bij duurdere zorgverleners krijg je het marktconforme bedrag vergoed, de rest betaal je zelf. Bij niet-gecontracteerde zorg betaal je eerst zelf, waarna je dit kunt declareren bij de verzekeraar.

  • Een naturapolis
    Gecontracteerde zorg wordt volledig vergoed, rechtstreeks door de verzekeraar. Bij niet-gecontracteerde zorg wordt 60 tot 80 procent van wat marktconform is vergoed, afhankelijk van de verzekeraar. Je betaalt de rekening eerst zelf, waarna je deze kunt declareren bij de verzekeraar.


Vanwege de vrije zorgkeuze is een restitutiepolis vaak duurder dan een naturapolis. Sommige verzekeraars bieden ook een combinatiepolis (restitutiepolis gecombineerd met naturapolis) en/of een budgetpolis aan. Met een budgetpolis betaal je weinig premie, maar is de zorgkeuze zeer beperkt. Overweeg voor je een zorgverzekering afsluit in hoeverre vrije zorgkeuze belangrijk is.

Basis zorgverzekering: welke zorg valt eronder?

In het basispakket zit de belangrijkste algemene zorg zoals: bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, specialistische zorg, verschillende geneesmiddelen en psychologische zorg. De inhoud van het basispakket verandert ieder jaar. Hier vindt je terug wat er in 2021 in het basispakket valt.

Vaak zijn er misverstanden over de precieze dekking van de basis zorgverzekering. Sommige zorg valt alleen onder bepaalde voorwaarden in het basispakket. Dit geldt bijvoorbeeld voor fysiotherapie. Bij bepaalde chronische aandoeningen, of op voorschrift van een arts wordt fysiotherapie vergoed vanuit het basispakket. Zelfs dan kunnen er extra voorwaarden gelden.

Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Heb je zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt? Dan kan je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Aanvullende verzekeringen verschillen sterk per verzekeraar omdat ze zelf deze mogen samenstellen. Bedenk dus goed welke zorg je verwacht nodig te hebben en stem daar de aanvullende verzekering op af. In veel gevallen worden er maar enkele behandeling vergoed of geldt een maximum bedrag.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de zorg die onder de basis zorgverzekering en aanvullende pakketten valt. Zo hoef je geen zorg over te slaan omdat je niet weet wat de financiële gevolgen zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie