Nieuws

Stel naar rechtbank door gedateerd samenlevingscontract

Hoewel het weinig romantisch klinkt, moet je als samenwoner goed je bezittingen vastleggen. Maak hier afspraken over zodat je weet waar je aan toe bent als je relatie onverhoopt stuk loopt.

vrijdag 18 december 2020
Stel naar rechtbank door gedateerd samenlevingscontract

Ben je getrouwd of heb je jouw relatie vastgelegd met een geregistreerd partnerschap? In dat geval kan je het verdelen van gezamenlijke bezittingen vrij eenvoudig regelen. Wie samenwoont moet daar soms meer moeite voor doen. Denk aan een administratie waarin je aankopen vastlegt. Koop je spullen voor gezamenlijk gebruik? Maak hierover afspraken in een samenlevingscontract en houd deze actueel. Een stel uit Noord-Holland ontdekte eerder dit jaar wat er gebeurt als je dat niet doet.

Het stel had in 1997 een woning gekocht. Eenmaal bij de notaris lieten ze ook direct een samenlevingscontract opstellen. In het contract werd een clausule opgenomen die geldt bij verkoop van de woning of beëindiging van het samenlevingscontract. Hierdoor kon degene die meer heeft bijgedragen aan de koop van de woning een vordering doen op de ander.

Verbouwing van de woning

Na verloop van tijd werd het huis verbouwd. De man betaalde de rekening van €36.000. Helaas liep de relatie in 2019 op de klippen. Bij het afhandelen van de financiële scheiding bleek de verbouwing een punt van discussie. De man vindt dat hij recht heeft op een vergoeding van de verbouwingskosten op basis van de eerder genoemde clausule.

Man vangt bot bij rechtbank

De rechtbank oordeelt anders. In de clausule is het begrip ‘koopsom en kosten’ opgenomen. Op grond van die tekst stelt de rechter dat het gaat om kosten die voortvloeien bij de aankoop van een woning. Een verbouwing achteraf valt daar niet onder. Zowel de rechtbank als de Hoge Raad wijzen de claim van de man af.

Houd je samenlevingscontract actueel

Het stel had een gang naar de rechtbank kunnen voorkomen door afspraken vast te leggen in het hun samenlevingscontract. Uiteraard hoef je niet alle aankopen nauwgezet te documenteren. Het is wel zinvol bij een verbouwing of aankoop van dure spullen voor gezamenlijk gebruik. Laat (nieuwe) afspraken opstellen door de notaris zodat deze helder zijn. Een bezoekje aan de notaris kost het nodige maar is nog altijd goedkoper dan proceskosten.

Vergeet ook je eigen administratie niet

Waarschijnlijk wil je niet voor elk wissewasje naar de notaris. Met een eigen administratie van uitgaven en aankopen houden jij en je partner het overzicht. Bewaar facturen van een gekochte fiets, bed, bankstel, etc. Mocht er na een eventuele relatiebreuk onenigheid bestaan over de eigenaar, dan kan je met facturen aantonen wanneer het is gekocht en door wie.

Het bijhouden van een administratie klinkt weinig romantisch. Toch kan het latere problemen voorkomen. Uit elkaar gaan is al lastig zat, zelfs zonder onenigheid over eigendommen en geld. Met goede afspraken weet je beide waar je aan toe bent.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie