Nieuws

Huizenprijs gaat dalen volgens ING en stijgen aldus Rabobank

Afgelopen voorjaar was het voor veel mensen zo klaar als een klontje: de woningmarkt zou afkoelen. Het tegenovergestelde bleek. Met 2021 voor de deur zijn er weer nieuwe voorspellingen. Die lopen flink uiteen!

woensdag 16 december 2020
Huizenprijs gaat dalen volgens ING en stijgen aldus Rabobank

Al sinds het ontstaan van de covid crisis wordt er gespeculeerd over het effect op de woningmarkt. In eerste instantie werden dalende huizenprijzen voorzien, in een afkoelende woningmarkt. Tot nu toe is het tegendeel waar. De huizenprijzen rijzen de pan uit en het aanbod is minimaal. Voor 2021 zijn de meningen onder banken verdeeld. Waar bijvoorbeeld ING een kleine daling voorziet, zet Rabobank juist in op een flinke stijging. Waar komt het verschil vandaan?

Waar baseren de grootste drie banken hun voorspelling van de huizenprijzen op? We geven een samenvatting van de prognoses en argumenten.

 • ING: lichte afkoeling op de woningmarkt

  ING verwacht een afkoelende woningmarkt. Het aantal woningverkopen daalt mogelijk met 10 procent. Als reden hiervoor geeft de bank oplopende werkloosheid door corona en het relatief lage vertrouwen in de woningmarkt. Overigens zal er in het eerste kwartaal nog wel veel animo zijn, vooral onder jonge kopers. Dit als gevolg van wijzigingen rond de overdrachtsbelasting. Veel starters stellen de koop van een woning uit tot 2021.

  Naast het aantal woningverkopen verwacht ING ook een daling van de woningprijs. De prijs zal volgend jaar 0,5 procent lager liggen dan in 2020. De prijsdaling kan afgeremd worden als de corona maatregelen eerder worden opgeheven en de economie zich sneller herstelt dan verwacht.

 • Rabobank: huizenprijs stijgt verder met 5,5 procent

  Door de afschaffing van overdrachtsbelasting, de lage hypotheekrente en de ruimere leennormen voor tweeverdieners, verwacht de Rabobank dat de huizenprijzen blijven stijgen. De stijging zal echter wel afvlakken. Waar de stijging in 2020 nog op 7,8 procent ligt, komt daar volgend jaar 5,5 procent bij en nog eens 2,5 in 2022. Rabobank verwacht net als ING dat het aantal verkocht-bordjes zal dalen. De afname wordt geschat op 6,4 procent in 2021. Het geringe aanbod, de ‘eerst kopen, dan pas verkopen’ mentaliteit en de beperkte nieuwbouw worden als de redenen aangevoerd.

 • ABN Amro: aantal woningverkopen daalt 10 procent

  Ook ABN Amro gaat er, in een rapport uit oktober, vanuit dat het aantal woningtransacties in 2021 met tien procent zal dalen. Daarnaast verwachten zij dat de woningprijzen zullen stabiliseren. Het versoepelen van hypotheekvoorwaarden, de lage rente en de wijzigingen rond de overdrachtsbelasting ondersteunen de woningmarkt. Anderzijds is het wel afwachten wat de verdere gevolgen zijn van de coronacrisis. Een stijgende werkloosheid is vaak funest voor de woningmarkt.


Welke bank moet je geloven?

Van 5,5 procent stijging naar een lichte daling is een fors verschil. Op een woningprijs van drie ton gaat het om tenminste €17.875. De afwijkende inzichten geven aan hoe lastig het in deze situatie is om de huizenprijzen te voorspellen. Niemand weet wanneer de covid crisis over het hoogtepunt is en er ontbreekt een historisch perspectief. Ook wij hebben helaas geen glazen bol. Om toch enige richting te geven voorzien we nog geen dip maar willen ons nog niet wagen aan (stevige) prijsstijgingen. Veel zal afhangen van de overheidssteun aan bedrijven. Stijgt de werkloosheid alsnog wanneer de steun afneemt, dan kan dat zwaarder wegen dan de schaarste aan betaalbare woningen.

Dat banken een andere kijk op de woningmarkt hebben is niet nieuw. Wel opvallend is hoe ver het nu uit elkaar ligt. Voor jou is het belangrijk dat je bij het kopen van een woning kritisch blijft. Laat je niet gek maken en betaal niet meer dan verstandig.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie