Nieuws

De directe WA-autoverzekering komt eraan

Met een WA-verzekering kun je geleden schade alleen verhalen op de verzekering van de tegenpartij. Dit moet je zelf regelen. Soms levert dat behoorlijk gedoe op. Als het goed is komt daar met de directe autoverzekering een eind aan.

woensdag 23 december 2020
De directe WA-autoverzekering komt eraan

Stel je rijdt op een rotonde en plotseling komt er een andere auto de rotonde oprijden. Hij raakt jou en jij hebt schade. Jij hebt alleen een WA-verzekering. De schade kan je dus niet op jouw verzekering verhalen en je moet aankloppen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Niet iedereen weet hoe dit moet of ziet op tegen het regelwerk. Kan dat echt niet handiger? Zeker, de directe autoverzekering moet het claimen van schade makkelijker maken.

Met alleen een WA-verzekering moet je nu, als iemand schade aan jouw auto toebrengt, zelf de schade verhalen bij de verzekeraar van de ‘dader’. Het goede nieuws is dat het vanaf medio 2021 ook mogelijk moet zijn om de schade te verhalen bij je eigen verzekeraar. In verzekeringsland wordt dit een directe autoverzekering genoemd.

Groen licht voor directe WA-verzekering

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft groen licht gegeven voor de directe WA-verzekering. Het doel is een snellere en efficiëntere afhandeling van de schademelding. Een aanrijding of ander ongeluk op de weg kan de nodige impact hebben. Zeker als het niet alleen om lakschade gaat maar de schade groot is. Het is dan extra frustrerend als je moet uitzoeken hoe het claimen van de schade precies werkt. In de toekomst kan de afhandeling gewoon via je eigen verzekeraar lopen. Die regelt vervolgens de rompslomp met de verzekeraar van de tegenpartij.

Keuzevrijheid bij het verhalen van schade

De ACM stelt als voorwaarde dat er keuzevrijheid blijft. Het is dus niet verplicht om schade bij je eigen verzekeraar te verhalen. Daarnaast is van belang dat bij een schademelding moet worden uitgelegd dat je twee routes hebt voor het verhalen van de schade. Verzekeraars beloven op hun beurt altijd voor een zorgvuldige afhandeling van de schade te zorgen, ongeacht welke route er wordt gekozen. Een belofte die in de praktijk overigens lastig te verifiëren valt.

WA+ en allrisk verzekeren hadden al directe verzekering

De directe wijze van schade claimen is al langer mogelijk bij WA+ en allrisk verzekeringen. Je kunt schade die een andere bestuurder aanricht aan jouw auto dus direct bij je eigen verzekeraar verhalen. Met een WA+ en allrisk dekking is namelijk ook schade gedekt die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto. Na het doorgeven van de schade regelt je verzekeraar de afhandeling met de verzekeraar van de tegenpartij.

Het is goed om te weten dat het eenvoudiger wordt om schades te verhalen als je alleen een WA-verzekering hebt. Het is aan jou om in de gaten te houden of je ook de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Daar verandert de manier van schade claimen niets aan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie