Nieuws

Belasting voor huiseigenaar stijgt sterk

Gemeenten bepalen binnen kaders zelf welk tarief ze hanteren aan OZB. Daar maken ze soms gretig gebruik van. Als je pech hebt, woon je in een gemeente die een verhoging van 10 procent of meer doorvoert. Er zijn ook...

dinsdag 8 december 2020
Belasting voor huiseigenaar stijgt sterk

Eerder al was duidelijk dat woningeigenaren volgend jaar meer betalen aan onroerendezaakbelasting (OZB). Naar schatting stijgt de OZB met gemiddeld 3,2%. De totale rekening komt neer op €820 per huishouden met een koopwoning. De OZB is zowel afhankelijk van de waarde van je woning als de tarieven die jouw gemeente rekent. De verschillen tussen gemeenten zijn fors.

Als huiseigenaar betaal je belasting die afhankelijk is van de waarde van je huis. Ieder jaar maakt de gemeente een inschatting van deze waarde, ofwel de WOZ-waarde. Deze vormt de basis voor:


Hoe werkt de onroerendezaakbelasting (OZB)?

Gemeenten bepalen binnen kaders zelf welk tarief ze hanteren aan OZB. Dit is altijd een percentage van de woningwaarde. Stel een gemeente houdt 0.09% aan en de WOZ-waarde bedraagt 350.000. Het OZB tarief komt in dat geval uit op €315. Is de woning meer waard en blijft het OZB percentage gelijk, dan betaal je als huiseigenaar meer.

Al jaren klinkt kritiek dat gemeenten de OZB gebruiken om gaten in de begroting te vullen. Tekorten in de gemeentekas zijn reëel, zeker nu veel maatschappelijke zorgtaken op gemeenteniveau geregeld worden. Het risico bestaat dat de rekening deels bij huiseigenaren gelegd wordt.

Grote verschillen per gemeente

Waar je woont bepaalt grotendeels hoeveel je volgend jaar meer of minder gaat betalen. Vereniging Eigen Huis onderzocht in 112 gemeenten de ontwikkeling van de woonlasten. In negen gemeenten stijgt de OZB meer dan 10%. Absolute koploper is Bergen op Zoom met maar liefst 27,3%. Ook Hellevoetsluis en Middelburg melden stijgingen van meer dan 20%. Tegenover de stijgers voeren 16 gemeenten juist een verlaging van de OZB door. Woningeigenaren in Beverwijk zijn spekkoper, met een daling van 5,7%.

Afvalstoffenheffing loopt uit de pas

De afvalstoffenheffing is onderdeel van de belastingen die je als woningeigenaar betaalt. Na een forse verhoging dit jaar stijgen de kosten hiervoor ook in 2021 sterk (7,3%). In 35 van de 112 gemeenten bedraagt de stijging zelfs meer dan 10%. Ook hierbij hangt het er vanaf in welke gemeente je woont. Tot nu zijn er 11 gemeenten waar de afvalstoffenheffing juist daalt.

Belangrijkste oorzaak van de verhogingen lijkt de hogere belasting te zijn die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval. In 2019 ging deze belasting van €13 naar €31 per ton afval. Met de verhoging wil de rijksoverheid de recycling van afval bevorderen. Veel gemeenten berekenen de kosten door in een hogere afvalstoffenheffing.

In dit overzicht van VEH zie je de begrote heffingen in alle onderzochte gemeenten. Als huiseigenaar kan je geen protest tegen de hoogte van de belasting indienen. Wel kan je bezwaar maken als je de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde te hoog acht.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie