Nieuws

Zorgverzekering 2021 vergelijken in vijf stappen

Nog niet alle premies zijn bekend voor de zorgverzekering 2021. We lopen wat op de muziek vooruit en maken het vergelijken van de zorgverzekering alvast makkelijker voor je met deze vijf stappen.

dinsdag 3 november 2020
Zorgverzekering 2021 vergelijken in vijf stappen

De zorgverzekering voor 2021 is weer in aantocht. Volgende week zijn alle zorgpremies bekend.  Jouw zorgverzekering vergelijken kan tot het einde van het jaar. Alle zorgverzekeraars proberen hun eigen zorgverzekering 2021 onder jouw aandacht te brengen. Hoe pik jij de goedkoopste zorgverzekering eruit die aansluit bij jouw situatie? Het volgen van deze vijf stappen maakt de keus eenvoudiger. 

Heb je vrije zorgkeuze? Hoe hoog is de vergoeding bij welke zorg en is een verhoogd eigen risico handig? Vragen die je kunt hebben bij het vergelijken van de zorgverzekering 2021. Niet alleen de laagste premie telt.

1. Zet je zorgbehoeftes op een rij

Je kunt niet exact voorspellen welke zorg jij nodig hebt in 2021. Vaak kun je wel een inschatting maken. Heb je bijvoorbeeld in de afgelopen jaren regelmatig een bezoek aan de fysiotherapeut gebracht? De kans is groot dat je dat ook dit jaar weer nodig hebt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld medicijnen, een behandeltraject bij een medisch specialist of gebitsproblemen. Heb je een lijstje gemaakt? Ga vervolgens na welke zorg onder de basiszorgverzekering 2021 valt en welke zorg je aanvullend moet verzekeren.

2. Aanvullende zorgverzekering nodig of niet?

De kans is groot dat niet al je zorgbehoeftes onder de basisverzekering vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tandarts, fysiotherapie of brillen en contactlenzen. Voor deze zorg kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Houd in je achterhoofd dat je aanvullende zorg vaak niet volledig vergoed krijgt. In dat geval is de rekening deels voor jezelf. Bereken daarnaast of je de specifieke zorg niet beter zelf kunt betalen. Soms ben je met een aanvullende zorgverzekering duurder uit. In dit artikel lees je meer over een aanvullende zorgverzekering.

3. Bepaal de vorm van je basiszorgverzekering 2021

Iedereen is verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. De dekking van deze basis is bij elke verzekeraar hetzelfde. De vorm kan verschillen. Bijvoorbeeld de keuzevrijheid in zorgverleners. Met een restitutiepolis heb je volledige vrije keuze. Een naturapolis biedt minder vrijheid. Vanzelfsprekend is een polis met een volledig vrije keuze duurder.

Voordat je zorg vergoed krijgt bepaal je eerst je verplichte eigen risico. Bij de zorgverzekering 2021 is deze vastgesteld op €385. Je kunt de premie van de basiszorgverzekering drukken door je eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit is vooral een goede optie als je verwacht weinig zorg nodig te hebben. Lees hier meer of het verhogen van je eigen risico handig is in jouw situatie.

4. Zorgverzekering 2021 vergelijken

In voorgaande stappen heb je je wensen in kaart gebracht. Nu is het tijd om de zorgverzekering 2021 te vergelijken op premie en voorwaarden. Vergeet bij het vergelijken niet te controleren bij welke zorgaanbieders je terecht kunt. Wil je graag naar het ziekenhuis bij jou in de buurt? Kies dan voor een verzekeraar die afspraken heeft met dat ziekenhuis, zodat je achteraf geen gepeperde rekening op je deurmat aantreft.

5. Blijven of overstappen

Tijd om de knoop door te hakken. Voldoet je huidige verzekering aan je wensen of is het tijd om over te stappen? Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering voor 2021 kan tot en met 31 december. Je kunt natuurlijk ook bij je huidige zorgverzekeraar wijzigingen maken in de soort polis of je eigen risico.

Bij het vergelijken van de zorgverzekering 2021 komt meer kijken dan je denkt. Zoek niet alleen naar de goedkoopste zorgverzekering maar kijk naar het totaalplaatje. Door je wensen van te voren op een rij te zetten, maak je het vergelijken eenvoudiger voor jezelf. Het kost even tijd maar je kunt er weer een jaar mee vooruit!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie