Nieuws

Woningprijs stijgt vrolijk door

De woningmarkt lijkt immuun te blijven voor de coronacrisis. Het beste medicijn is in dit geval schaarste. Als koper heb je weinig andere keus dan betalen wat de verkoper vraag. Of meer...

vrijdag 20 november 2020
Woningprijs stijgt vrolijk door

Bestaande koopwoningen waren in oktober 9,1 procent duurder dan in oktober 2019. Dat is de grootste prijsstijging in bijna twee jaar, zo meldt het CBS. Wie in oktober een woning kocht, betaalde gemiddeld €350.244. Wanneer we terug gaan naar het begin van dit jaar, wordt duidelijk dat de woningmarkt zich weinig aantrekt van de coronacrisis. Op dit moment geven huizenkopers gemiddeld €20.794 meer uit dan in januari. Wat kan je in de komende maanden verwachten?

In juni 2013 bereikte de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In 2019 zwakte de stijging tijdelijk wat af, maar daarna stegen de prijzen weer wat sneller. In oktober 2020 lag de index op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in oktober maar liefst 54 procent hoger.

Aantal woningverkopen ook in de lift

Naast de prijs stijgt ook het aantal verkopen. In oktober registreerde het Kadaster 22.146 woningtransacties. Dat is bijna 18 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 190.854 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

Stijgen tegen de klippen op?

De woningmarkt lijkt immuun te zijn voor de coronacrisis. Het beste medicijn is in dit geval schaarste. Als koper heb je weinig andere keus dan betalen wat de verkoper vraag. Of meer, er wordt in deze markt fors overboden door de meeste kopers. Het aantal beschikbare woningen blijft simpelweg achter bij de vraag. Het tekort aan woningen wordt in de komende tijd niet opeens opgelost.

Naast vraag en aanbod is ook het vertrouwen onder kopers een belangrijke factor. Als je jouw eigen financiële toekomst somberder in ziet, koop je waarschijnlijk minder snel een huis of betaal je niet de hoofdprijs. In dit kader telt vooral of de economie zich staande weet te houden. Op dit moment is het aantal faillissementen laag, onder andere door steun vanuit de overheid. Bij het afbouwen van deze steun zal blijken in hoeverre bedrijven het weer op eigen kracht redden. Valt dit tegen, dan kan het alsnog overslaan op de woningmarkt.

Koop nog dit jaar afronden

Traditioneel willen veel kopers de koop afronden in de laatste maanden van het jaar. Dit kan zijn omdat het belastingtechnisch voordelen biedt. Een andere reden is het voor zijn van nieuwe regels en wijzigingen in het nieuwe jaar. Volgend jaar wijzigt er ook het een en ander. Dat hoeft niet nadelig te zijn. Zo mag je het tweede inkomen zwaarder meetellen bij afsluiten hypotheek en gaat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie omhoog. Lees hier waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek in 2021.

Door de verder stijgende prijzen raakt een koopwoning buiten financieel bereik van steeds meer kopers. Zeker in drukke steden, niet voor niets is landelijk wonen steeds meer in trek. Veel nieuwe woningen bouwen is de beste oplossing, maar niet de makkelijkste.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie