Nieuws

Let bij budget zorgverzekeringen op onverwachte kosten

Budget zorgverzekeringen trekken de aandacht met lage premies. Alleen naar de premie kijken kan uiteindelijk duur uitpakken. Zo kan je met een budgetpolis niet bij iedere zorgverlener terecht.

woensdag 11 november 2020
Let bij budget zorgverzekeringen op onverwachte kosten

Deze week maken alle zorgverzekeraars hun premie voor 2021 bekend. Wie voor de laagste premies gaat, komt vaak terecht bij een budget zorgverzekering. In 2019 kozen 2,4 miljoen verzekerden in Nederland voor een dergelijke polis. Lang niet iedereen is zich bewust van de beperkte voorwaarden van een budget zorgverzekering, zo blijkt uit onderzoek van Nivel. Houd rekening met extra kosten als je zorg nodig hebt.

Een budgetpolis is de uitgeklede vorm van een naturapolis. Verzekeraars maken met minder zorgaanbieders afspraken. Hierdoor kunnen ze de zorgpremie lager insteken. Het gevolg voor jou is een beperkte zorgkeuze. Ga je naar een andere zorgverlener dan waar de verzekeraar een contract mee heeft? Dan kan het zijn dat je de zorg niet of niet helemaal vergoed krijgt. Dit geldt voor zowel ziekenhuizen als fysiotherapeuten en andere aanbieders van zorg.

Onverwachte zorgkosten bij een budget zorgverzekering

Het is logisch om te kiezen voor de zorgverzekering met de laagste premie. Wees je er wel van bewust dat je bij een budgetpolis te maken kunt krijgen met kosten die de verzekeraar niet dekt. Nivel concludeerde dat 62 procent van de mensen, die moesten bijbetalen voor niet-gecontracteerde zorg, dit van te voren niet wist. Een deel van de ondervraagden kwam door deze onverwachte kosten in de problemen en kon de rekening niet binnen de gestelde termijn voldoen.

Spoedeisende hulp altijd vergoed

Met een budgetpolis moet je soms verder rijden om naar een ziekenhuis te gaan die onder de dekking valt, ook wel gecontracteerde zorg genoemd. Spoedeisende hulp is bij elke verzekering gedekt. De ambulance zal je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis brengen, ongeacht je zorgpolis. Wel kan het zijn dat je naar een ander ziekenhuis moet wanneer de zorg niet meer spoedeisend is. Voor spoedeisende hulp geldt wel het eigen risico. Hier ontvang je dus mogelijk een rekening van.

Waarom kiezen voor een budget zorgverzekering?

Doel van het onderzoek was onder andere antwoord op de vraag waarom verzekerden kiezen voor een budget zorgpolis. Gaat het om zorgverzekeringen met minder ziekenhuizen in het zorgaanbod, dan is de lage premie doorslaggevend (ruim 50 procent). Daarnaast gaf een kwart aan dat ze de polis hebben gekozen omdat ze weinig zorg gebruiken.

De uitkomst wijkt af bij zorgverzekeringen die naast ziekenhuizen meer zorgverleners uitsluiten of de vergoedingen beperken. Onder deze groep gaf een kwart aan dat de premie de reden was om voor de huidige polis te kiezen en 9 procent omdat ze weinig zorg gebruiken. Zorg in de buurt wordt als belangrijk ervaren, zo is onze korte conclusie die we hieruit kunnen trekken.

Bij het afsluiten van een budgetpolis is het goed om na te gaan bij welke zorgaanbieders je terecht kan. Veel zorgverzekeraars hebben een zorgzoeker of zorgvinder waar je de aangesloten zorgaanbieders terug kunt vinden. Heb je voldoende financiële ruimte voor een eventuele extra zorgkosten? Dan kan een budgetpolis zeker wat voor jou zijn. Kies in ieder geval bewust.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie