Nieuws

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair

Tijd over in deze coronacrisis? Je bent niet de enige die de kans grijpt de woning te verbouwen. Naast verbouwen zorgt ook het oversluiten van de hypotheek voor veel hypotheekaanvragen.

maandag 2 november 2020
Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair

Het aantal hypotheekaanvragen was in oktober vergelijkbaar met het niveau in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Starters en doorstromers namen een minder groot deel voor hun rekening. Dit werd gecompenseerd door huiseigenaren die een hypotheekaanvraag deden voor een verbouwing. Al eerder werd duidelijk, veel Nederlanders zijn aan het verbouwen geslagen tijdens deze coronacrisis.

Het laatste kwartaal van het jaar is altijd een periode waarin het aantal hypotheekaanvragen piekt. Hier zijn verschillende verklaringen voor, waaronder:

  • Tegen het einde van het jaar is vaak een dalende richting van de rente te zien
  • Stimulans door open huizen dagen, die dit jaar geannuleerd werden
  • Wijziging van wetten en fiscale regelingen in het nieuwe jaar


Op basis van historische data verwacht HDN dat het aantal hypotheekaanvragen in november nog hoger zal liggen. Toch zal het record van 145.000 aanvragen uit het tweede kwartaal niet worden verbroken in de laatste maanden van het jaar. Al vanaf augustus ziet HDN een afvlakking van de groei ten opzichte van de stand in 2019.

Afsluiten hypotheek voor verbouwing populair

In oktober 2019 waren verbouwers goed voor ruim 3 procent van de hypotheekaanvragen. Afgelopen maand lag dit op maar liefst 12,5 procent. Mogelijk komt de keus om te verbouwen deels door de hoge huizenprijs. Als het kopen van een andere woning financieel niet haalbaar is, kan het verbeteren van de huidige woning een alternatief zijn. Zeker als er sprake is van overwaarde. In bepaalde situaties kan je deze overwaarde opnemen voor het financieren van een verbouwing. Lees in dit eerdere artikel hoe je aan het geld voor een verbouwing kunt komen.

Aanvraag voor oversluiten hypotheek bovenaan de lijst

Ondanks de opmars van aanvragen voor verbouwingen prijkt het oversluiten van de hypotheek bovenaan de lijst. Vorig jaar oktober was oversluiten al in trek, met bijna 20 procent van alle hypotheekaanvragen. In dezelfde maand dit jaar is het aantal ongewijzigd. De extreem lage hypotheekrente blijft zorgen voor interesse in het oversluiten van hypotheken. Overweeg jij ook om over te sluiten? Uit deze hypotheekvormen kun je kiezen.

Hypotheekrente verder omlaag

In september schreven we al over verlagingen bij verschillende hypotheekverstrekkers. Deze trend zette in de afgelopen weken door. De laagste hypotheekrente bij een hypotheek met een 10-jarig rentetermijn bedroeg afgelopen september 1,04 procent. Op dit moment kun je dezelfde rentevaste termijn al afsluiten tegen 0,94 procent. Ook het twintig of dertig jaar vastzetten van de hypotheekrente is goedkoper geworden. Positief als je zelf overweegt je hypotheek over te sluiten of een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Ben jij ook benieuwd naar jouw financiële ruimte voor een verbouwing? Of profiteer je nog niet van de lage rente en overweeg je het oversluiten van je hypotheek? We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie