Nieuws

Funderingslabel alweer uit de lucht

Het onlangs gelanceerde funderingslabel is geen lang leven gegund. Het initiatief is alweer stopgezet. De stichting achter het label kreeg een stroom aan reacties van verontruste huiseigenaren te verwerken.

maandag 9 november 2020
Funderingslabel alweer uit de lucht

Enkele weken geleden meldden we de introductie van het nieuwe funderingslabel. Aan de hand van het label kon je als koper de staat van funderingen controleren. In geval van schade aan de fundering kreeg je meteen een indicatie van de herstelkosten. We schrijven bewust in de verleden tijd. De stichting achter het label (KCAF) heeft het initiatief alweer stopgezet. Reden is onder andere het grote aantal huiseigenaren met een klacht over het label dat hun woning kreeg.

Op de website van De Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) kon je tot eind oktober het funderingslabel opzoeken van Nederlandse woningen. In een korte tijd is dat voor circa 850.000 woningen gedaan.

Veel klachten

De stichting kreeg tijdens de korte levensduur van het label 3.000 verzoeken tot herziening van het aangegeven funderingslabel. Ruim meer dan voorzien. Het plan was om tot eind december een testperiode te draaien. Vervolgens kon met de reacties het model verbeterd worden waarmee de stichting de staat van funderingen beoordeelt. De grote stroom aan klachten zorgt voor een vroegtijdige stopzetting.

Te weinig maatwerk

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ontwikkelde een model om de fundering op wijkniveau vast te stellen. Dit aan de hand van onder andere de grondwaterstand, satellietbeelden en de ondergrond. Een voorzichtige conclusie is dat er te weinig ruimte was voor maatwerk. Soms heeft een hele wijk of gebied te kampen met funderingsproblemen. In andere gevallen geldt het voor de ene woning wel maar is er verderop in de straat niets aan de hand.

Een ander lastig punt zijn de herstelkosten. Een fundering herstellen loopt flink in de papieren. Soms is het niet noodzakelijk om de fundering compleet te vervangen maar zijn er ook tussenoplossingen. Alleen met een bezoek ter plaatse kan je goed bepalen welk herstel echt noodzaak is. Kortom, ook hier is maatwerk vereist om huiseigenaren een accurate inschatting van de herstelkosten te geven.

Hoe nu verder?

De handdoek wordt nog niet in de ring gegooid. Op basis van de meldingen gaat de KCAF het model verfijnen om de betrouwbaarheid te vergroten, zo meldt de stichting op haar website. Ook de manier van presenteren gaat op de schop. De recente variant hanteerde verschillende labels, vergelijkbaar met het energielabel voor woningen. Na het verwerken van alle feedback lijkt deze manier van presenteren niet geschikt.

Funderingsproblemen groeiend probleem

De aandacht voor de fundering van woningen komt niet uit de lucht vallen. Het aantal schademeldingen is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Aanhoudende droogte en hevige neerslag zorgen voor toenemende funderingsproblemen. Koop je een woning, dan loop je het risico dat de problemen pas na de koop aan het licht komen. In dat geval draai jij doorgaans op voor de herstelkosten. Dezelfde transparantie kan voor de verkoper een nadeel zijn. Als je weet dat de herstelkosten in de tienduizenden euro’s loopt, zal je daar rekening mee houden bij het uitbrengen van je bod.

Het is afwachten of en in welke vorm de beoordeling van funderingen terugkomt. Hopelijk gaat het soepeler dan de introductie van het energielabel. Dat zorgt jaren later nog steeds voor discussie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie