Nieuws

Ben je huiseigenaar? Dit wijzigt er volgend jaar

Huiseigenaren krijgen in 2021 te maken met verschillende wijzigingen. Reken op hogere lasten door het stijgen van de gemiddelde WOZ-waarde en vraag een energielabel aan voordat die duurder wordt.

maandag 30 november 2020
Ben je huiseigenaar? Dit wijzigt er volgend jaar

Eerder schreven we over de wijzigingen rondom het afsluiten van een nieuwe hypotheek in 2021. Wie al een huis en hypotheek heeft kan ook de nodige wijzigingen verwachten. Vooral op het gebied van belastingen gelden volgend jaar nieuwe regels. We geven je een opsomming van de belangrijkste aanpassingen voor woningeigenaren met een hypotheek uit het verleden.

 • Afbouw hypotheekrenteaftrek

  Mensen met een jaarinkomen boven de €68.507 hebben in 2021 minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage daalt voor hen namelijk van 46 naar 43 procent. Bij een aftrekbare rente van €6.000, kun je in 2021 €180 minder aftrekken. Komende jaren wordt de afbouw van de hypotheekrenteaftrek verder doorgezet. Einddoel is een aftrek van 37,05 procent in 2023. Als we zo ver zijn kan je uiteindelijk €537 minder aftrekken dan in 2020. Ter compensatie van deze afbouw wordt het eigenwoningforfait ook afgebouwd, hier lees je meer over verderop in dit artikel.

 • Hogere lasten bij stijgende WOZ-waarde

  De huizenprijzen zijn ook dit jaar weer door het dak gegaan. Een stijgende huizenprijs zorgt doorgaans ook voor een hogere WOZ-waarde van je woning. De Waarderingskamer schat dat in 2021 de WOZ-waarde tussen de zes en acht procent stijgt. Dit betekent voor jou als woningeigenaar hogere vaste lasten. Denk aan de OZB, eigenwoningforfait en waterschapsbelasting. Een hogere WOZ heeft niet alleen nadelen, bij verkoop kan het bijdragen aan een hogere verkoopprijs.

 • Eigenwoningforfait daalt verder

  De Belastingdienst ziet jouw huis als bezitting die op termijn in waarde toeneemt. Om die reden betaal je belasting in de vorm van het eigenwoningforfait (EWF). Omdat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek minder wordt, verlaagt de overheid ook het EWF in stappen. Voor woningen tot €1.110.000 daalt het percentage van 0,6 naar 0,5 procent.

  In theorie is het prettig dat de afbouw van de hypotheekrenteaftrek wordt gecompenseerd door ook het EWF aan te passen. Het voordeel kan in de praktijk tegenvallen. Het bedrag dat je aan EWF betaalt is namelijk afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning. Omdat die in de lift zit, wordt het forfait berekend over een hoger bedrag.

 • Aanvraag energielabel wordt duurder

  Op dit moment kost het aanvragen van een energielabel maximaal een paar tientjes. Vanaf volgend jaar wordt het label op een andere manier toegewezen. De prijs stijgt hierdoor naar circa €190. Het huidige label is tien jaar geldig. Je kunt de prijsstijging dus voor zijn als aan jouw woning nog geen label is toegewezen of deze bijna verloopt.


Tot slot wijzen we je nog op de afbouw van de wet Hillen. Met een kleine hypotheekschuld kreeg je een belastingvoordeel. Dit voordeel wordt komende 28 jaar in kleine stapjes volledig afgebouwd. Wil je weten of de wijzigingen invloed hebben op jouw hypotheeksituatie? Onze adviseurs zijn je graag van dienst met advies hierover. Neem vrijblijvend contact met ons op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie