Nieuws

Woning kopen voor je kind volgend jaar fors duurder

Wie een huis koopt voor zoon of dochter, betaalt volgend jaar het hoogste tarief overdrachtsbelasting. Het verschil is zes procent, wat flink aantikt bij een gemiddelde starterswoning.

maandag 12 oktober 2020
Woning kopen voor je kind volgend jaar fors duurder

Starters zijn op deze woningmarkt het kind van de rekening. Ze kunnen over het algemeen geen flinke zak spaargeld inzetten. De maximale hypotheek bij het gemiddelde inkomen van starters valt vaak tegen, ondanks de lage rente. Als ouder kan je jouw kind aan een woning helpen, door er één voor hem of haar te kopen. Volgend jaar valt deze koop onder het hoogste tarief overdrachtsbelasting. Hierdoor betaal je al snel duizenden euro’s meer.

Vanaf 2021 betalen starters onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting meer. Meer hierover lees je in dit artikel. Helaas geldt dit niet voor ouders die op eigen naam een woning kopen voor hun kroost. Sterker nog, in die situatie stijgt de overdrachtsbelasting naar 8 procent. Het hogere percentage geldt voor kopers die niet zelf in het gekochte huis gaan wonen. Op deze manier wordt het beleggen in woningen ontmoedigd. Voor doorstromers blijft de belasting twee procent.

Voorbeelden hogere overdrachtsbelasting

Bij een tweede huis, ook al is deze bestemd voor je kinderen, betaal je volgend jaar 8 procent overdrachtsbelasting. De extra kosten kunnen hard oplopen, zo blijkt uit deze voorbeelden:

  • Joost en Anneke kopen voor hun dochter, die studeert in Leiden, een mooi appartementje. Het appartement kost €165.000. In 2020 betalen zij €3.300 overdrachtsbelasting. In 2021 zou dit €13.200 zijn. Een verschil van €9.900.
  • Robin en Maaike kopen in 2020 voor hun zoon en schoondochter een degelijke tussenwoning in Amersfoort. De woning kost €275.000, hier over betalen zij €5.500 overdrachtsbelasting. In 2021 zou dit €22.000 zijn. Een verschil van €16.500.


De familiehypotheek als alternatief

Lang niet iedere ouder heeft voldoende spaargeld om een complete woning te kopen voor het nageslacht. Zelfs al is dit wel het geval, dan zou de huidige lagere overdrachtsbelasting alleen gelden wanneer de koop dit jaar wordt afgerond. Een andere mogelijkheid is de familiehypotheek. Hierbij leen je geld uit aan je zoon of dochter. Deze manier van financiering heeft pluspunten voor zowel je kinderen als jezelf. Jij ontvangt rente en je kind heeft onder voorwaarden recht op hypotheekrenteaftrek. Hoe dit precies werkt lees je in dit eerdere artikel.

Vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Kan je zoon of dochter, eventueel met jouw hulp, op eigen kracht een starterswoning kopen? Volgend jaar betaalt hij of zij geen overdrachtsbelasting. Zorg wel dat er wordt voldaan aan de voorwaarden, anders volgt de rekening alsnog. Is er al een woning gekocht en wil je de overdracht bij de notaris verzetten? Houd je aan deze regels.

Verdiep je goed in de details voordat je een tweede woning koopt voor of lening verstrekt aan je kinderen. Neem ook de risico’s mee, waaronder het effect van een eventuele prijsdaling en fiscale gevolgen. Benieuwd of een tweede huis mogelijk is in jouw situatie? We denken graag met je mee. Via onderstaand formulier neem je eenvoudig contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie