Nieuws

Vliegen met een drone? Registratie straks verplicht

Even een rondje vliegen met je drone? In 2021 kan dat niet meer zo maar. Als bestuurder moet je jezelf registreren en afhankelijk van het soort vlucht is een kennistest of zelfs opleiding verplicht.

maandag 5 oktober 2020
Vliegen met een drone? Registratie straks verplicht

Drones zijn er in allerlei soorten en maten. Van exemplaren uit de speelgoedwinkel tot exemplaren met kilometers bereik. Zeker in de laatste categorie moet je als drone-operator rekening houden met regelgeving. Wie de regels negeert kan een fikse boete verwachten (maximaal €7.800). Daarnaast kun je een verzekering afsluiten voor de schade die je met jouw drone veroorzaakt.

Per EU-lidstaat veranderen de regels voor het vliegen met een drone. Vanaf 31 december 2020 komt daar verandering in. Het wordt dan makkelijker om met je drone buiten de landsgrens een vlucht te maken. Wel moet iedere ‘bestuurder’ zich wel vooraf registreren.

Onderscheid hobbyist en professional verdwijnt

De nieuwe regelgeving stelt het risico van de vlucht centraal en niet meer wie er aan de knoppen zit. Zo richt een drone van 250 gram na een crash minder schade aan dan een veel zwaardere versie. De regelgeving bestaat uit drie categorieën:

 • Open categorie
  Deze categorie is verder verdeeld in drie subgroepen. Het verschil zit vooral in het gewicht van de drone, hoe dicht je bij mensen in de buurt komt en de technische vereisten van de drone. De meeste hobbyisten zullen in deze categorie vallen. Opvallend is dat je in deze categorie al snel een kennistoets moet doen. In sommige gevallen hoort daar ook een online theoriecursus en examen bij.

 • Specifieke categorie
  Dronevluchten die niet in de open categorie vallen, worden onder de ‘specifieke categorie’ geschaard. Om te kunnen vliegen moet je aantonen dat je de vluchten veilig kunt uitvoeren. Dit kan onder andere op basis van opleiding, procedures en risicoanalyses.

 • Certified categorie
  Dit zijn de hoge risico vluchten. Denk hierbij aan het bezorgen van pakketjes. De eisen om in deze categorie te vliegen zijn heel streng en zijn te vergelijken met de eisen van bemande luchtvaart.


Manieren om je drone te verzekeren

Je drone is een kostbaar bezit die je op verschillende manieren kan verzekeren:

 • WA-verzekering
  Gaat de landing van de drone mis? Met een WA-verzekering is de schade aan mensen of spullen gedekt. Schade aan de drone zelf is niet gedekt.
 • Inboedelverzekering
  Denk hierbij aan schade aan je drone door een brand in huis.
 • Aparte kostbaarhedenverzekering
  De drone is nu ook buitenshuis verzekerd. Het gaat hier om een verzekering die apart kostbaarheden verzekerd en is geen een aanvulling op je inboedelverzekering.


Neem vooraf de voorwaarden van de verzekering door. Check of de schade van (of door) een drone onder de voorwaarden valt en of er vereisten aan de drone zelf gesteld worden, waaronder het maximaal toegestane gewicht. Let ook op het eigen risico en maximaal te verzekeren bedrag.

Zakelijke verzekering voor drones

Vliegen met een commercieel motief mag alleen met een ROC-vergunning. Wanneer je de drone zakelijk gebruikt ben je verplicht deze te verzekeren conform de luchtvaartwetgeving. Deze verzekering wordt gezien als een soort WA-verzekering bij auto’s. Alleen een Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is niet voldoende.

Wie in 2021 met een drone wil vliegen moet zich registreren. Afhankelijk van het soort vlucht kan ook een kennistoets of zelfs opleiding verplicht zijn. De wijzigingen hebben ook voordelen. Mooie kiekjes maken vanuit de lucht wordt makkelijker als je in Europa op vakantie bent.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie