Nieuws

Uitvaartverzekering afsluiten? Volg deze stappen

Het afsluiten van een uitvaartverzekering start bij het bepalen van je wensen. Vervolgens kan je verschillende aanbieders op een rij zetten. Let daarbij niet alleen op de premie. Ook de voorwaarden zijn belangrijk.

dinsdag 27 oktober 2020
Uitvaartverzekering afsluiten? Volg deze stappen

Bij het uitzoeken van een passende uitvaartverzekering staat niet alleen de uitvaart zelf centraal. Een belangrijk doel is het ontzorgen van jouw nabestaanden. Die wil je behoeden voor onverwachte en vaak hoge kosten. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering? Met de volgende stappen ben je goed voorbereid.

1. Bepaal welk soort uitvaartverzekering bij je wensen past

Bij een uitvaartverzekering heb je de keus uit een kapitaalverzekering of een verzekering in natura. Het verschil is de manier waarop de verzekering uitkeert na overlijden. Bij een verzekering in kapitaal wordt een bedrag uitgekeerd om daarmee de uitvaart te bekostigen. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan de begunstigde.

In het geval van natura is de uitvaart zelf direct voor rekening van de verzekeraar. Het geldbedrag kan uitsluitend gebruikt worden voor de uitvaart en niet voor andere zaken. Geld dat overblijft kan wel gebruikt worden voor bijvoorbeeld een grafmonument of onderhoud van het graf. Meer over de verschillen lees je in dit eerdere artikel. Kies je daarnaast voor een crematie of een begrafenis? Het antwoord op deze vraag bepaalt deels welk verzekerd bedrag er nodig is.

2. Vergelijk verschillende uitvaartverzekeringen

Nu je de uitvaartwensen in kaart hebt gebracht, kan je verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen vergelijken. Let bij het vergelijken niet alleen op de premie. Houd de verzekeraar bijvoorbeeld rekening met de jaarlijkse prijsstijgingen en inflatie. In verzekeringsland heet dat indexatie. Misschien is de maandelijkse premie hierdoor hoger, maar heb je meer zekerheid dat jouw nabestaanden niet te maken krijgen met hoge kosten.

Andere punten van aandacht zijn de looptijd van de verzekering en de mogelijkheid om deze op te zeggen als je het geld in de toekomst onverwachts nodig hebt. Heb je kinderen? Ga na of deze meteen zijn meeverzekerd op jouw polis.

3. Sluit de uitvaartverzekering af

Tijd voor het daadwerkelijk afsluiten van de uitvaartverzekering. Dat kan via de site van de uitvaartverzekeraar. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om de premie per maand, kwartaal of jaar te betalen. De optie per kwartaal of jaar kan voordeliger zijn. De verzekeraar wil weten in hoeverre je op het moment van de aanvraag gezond bent. Reken er om die reden op dat je een gezondheidsverklaring moet invullen. Eerlijk zijn duurt ook nu het langst. Geef je onjuiste informatie door bij het aanvragen van de uitvaartverzekering, dan kan de verzekeraar de dekking opheffen.

4. Bewaar de gegevens van je uitvaartverzekering goed

Na goedkeuring van de verzekeraar ontvang je over het algemeen binnen enkele dagen de gegevens van je verzekering. Bewaar deze gegevens goed en deel ze met je naasten, of je ze nu digitaal of per post hebt ontvangen. Op die manier hebben je nabestaanden snel de juiste informatie bij de hand. Zeker na een overlijden is het goed om snel de uitvaart in gang te kunnen zetten.

Zeker in deze crisistijd is de onzekerheid groot. Het afsluiten van een uitvaartverzekering biedt de geruststelling dat uitvaartkosten later niet tot problemen leiden bij nabestaanden. Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten? Onder andere bij Monuta kan je de premie berekenen, op basis van een verzekerd bedrag en je uitvaartwensen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie