Nieuws

Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning

De gekte op de woningmarkt houdt aan met de grootste prijsstijging in 20 jaar en blijvende woningschaarste. Voor onderhandelen is nauwelijks tijd en overbieden is meer regel dan uitzondering. Blijft de coronaklap uit?

vrijdag 16 oktober 2020
Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning

NVM-makelaars hebben een prima kwartaal achter de rug. Het aantal verkopen kende een stijging van 14,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Ondanks dit succes is er ook reden tot zorg. De schaarste op de markt dwingt kopers hun portemonnee te trekken. De verkoopprijs ligt maar liefst 11,6 procent hoger dan vorig jaar. De concurrentie onder kopers is groot en tijd om te onderhandelen ontbreekt bij de gemiddelde koop.

De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in het tweede kwartaal € 348.000. Het is meer dan 20 jaar geleden dat de prijsontwikkeling in één jaar tijd zo hoog was.

Verkooptijd woning gedaald

De gemiddelde woning heeft in het tweede kwartaal 30 dagen te koop gestaan. Hierbij wordt gemeten vanaf de aanmelding (op Funda) tot het moment waarop de koopakte wordt ondertekend. Vooral voor vrijstaande woningen is deze verkooptijd (49 dagen) flink gedaald, ruim twee weken korter dan een jaar geleden. Voor appartementen, waar de verkooptijd al op een zeer laag niveau ligt (27 dagen), is de doorlooptijd slecht 2 dagen korter dan vorig jaar.

Grootste schaarste woningen in 20 jaar

Het is maar liefst 20 jaar geleden dat er bij NVM-makelaars zo weinig woningen te koop stonden. Halverwege het derde kwartaal van 2020 gaat het om 27.861 woningen, ongeveer net zo veel als in het jaar 2000. In vergelijking met vorig jaar is de daling erg groot: 27% minder te koop staand aanbod. Het woningaanbod in Nederland daalt al jaren. In 2019 kwam de daling bijna tot stilstand, een ondergrens aan het aantal te koop staande woningen leek bereikt. Daarna heeft de daling echter weer doorgezet.

Gemiddelde vraagprijs nadert de half miljoen

De vraagprijs van de gemiddelde te koop staande woning komt uit op €480.000 en nadert daarmee de half miljoen euro. Dit beeld wordt vertekend door het aantal vrijstaande woningen in het totale aanbod. Meer dan één op de drie te koop staande woningen betreft een vrijstaand huis, met een vraagprijs van €690.000. Een gemiddelde tussenwoning staat voor €330.000 te koop. Voor alle woningtypen geldt dat de vraagprijzen in één jaar tijd flink zijn gestegen, voor alle woningen totaal met 9,5%.

Nauwelijks tijd voor onderhandelingen

Voor de gemiddeld verkochte woning in Nederland wordt gemiddeld 1,9% boven de laatste vraagprijs betaald. Bij appartementen is dit zelfs 3,5%. Vrijstaande woningen worden gemiddeld nog wel verkocht onder de vraagprijs, namelijk 1,2%. Opvallend is verder dat er vrijwel geen verschil meer is tussen de oorspronkelijke en de laatste vraagprijs. Voorheen werd de vraagprijs van een woning vaak 1 of meerdere keren aangepast. Nu is daar, door het korte verkoopproces en de krapte op de markt, geen noodzaak meer toe.

Traditionele dip nieuwbouw blijft uit

Traditioneel is de zomervakantie een betrekkelijk rustige periode voor de nieuwbouw, waarbij weinig nieuwbouwprojecten in de verkoop gaan. Dit jaar is dit anders. In de periode vlak voor de zomervakantie, maar ook tijdens de vakantie zijn meer nieuwbouwprojecten te koop gezet dan
gebruikelijk. In het derde kwartaal zijn 10.500 woningen en kavels te koop gezet, 2.000 meer dan normaal in het derde kwartaal. Overigens is hiermee alsnog geen niveau bereikt dat een einde maakt aan de schaarste in koopwoningen.

Huizenmarkt immuun voor coronacrisis?

Waar de economie nieuwe klappen krijgt door maatregelen rond de coronacrisis blijft de woningmarkt op volle toeren draaien. Het beperkte aanbod weegt op dit moment zwaarder dan de onzekerheid die de crisis met zich meebrengt. Of dit zo blijft zal met name afhangen van het verdere verloop. Als het aantal faillissementen stijgt omdat de steunmaatregelen worden afgebouwd, volgt vanzelf een stijging van de werkloosheid. De kans bestaat dat dit met vertraging ook de woningmarkt treft. Vooralsnog is daar nog geen sprake van.

Ben je van plan om binnenkort een woning te kopen en wil je zo snel mogelijk kunnen schakelen? Graag brengen we de maximale hypotheek voor je in kaart en starten we alvast met de voorbereidingen. Vul hiervoor het onderstaande formulier in. Zo maak jij een snelle start, wat in deze markt een noodzaak is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie