Nieuws

Deze opties heb je bij een uitvaart

De kosten voor een uitvaart kunnen fors oplopen. Het exacte tarief hangt grotendeels af van de uitvaartwensen van jou of je nabestaanden. Je hebt daarbij diverse keuzes. Die hoef je niet alleen te nemen. Een uitvaartondernemer kan je helpen bij het regelen van het laatste afscheid.

dinsdag 6 oktober 2020
Deze opties heb je bij een uitvaart

In dit eerdere artikel gaven we al aan dat de kosten voor een uitvaart vaak hoger uitvallen dan gedacht. Uiteraard geldt dat hoe breder jouw wensen zijn, des te duurder de uitvaart is. Het afscheid nemen van een geliefde is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Je wilt het afscheid zo mooi mogelijk maken. Daar zijn voldoende opties voor. Wel hebben alle mogelijkheden een eigen prijskaartje. We zetten de belangrijkste op een rij.

De vraag of je begraven of gecremeerd wilt worden is belangrijk voor de totale kosten voor de uitvaart. Een crematie is doorgaans goedkoper. Er hoeft immers geen graf te worden gekocht of geleased. De kosten van een graf lopen flink uiteen per gemeente. Met deze tool van Monuta kun je de kosten van begraafplaatsen bij jou in de buurt vergelijken. Houd er wel rekening mee dat deze kosten per jaar kunnen verschillen.

Uitvaartondernemer neemt moeilijke taken op zich

Een uitvaartverzorger helpt nabestaanden met het regelen van de uitvaart en het maken van keuzes. De uitvaartverzorger staat 24/7 voor jou en je nabestaanden klaar en verzorgt een afscheid dat aansluit bij de wensen.

Onderdeel van de uitvaart zelf is de opbaring, het vervoer en de laatste zorg van de overledene. Je hebt verschillende keuzes bij het opbaren en het vervoer. Zo kan je de opbaring thuis of in het rouwcentrum doen. Hoewel het in theorie mogelijk is zonder uitvaartondernemer de uitvaart te regelen, is dit wel complex. Denk bijvoorbeeld aan de juiste koeling bij het opbaren van de overledene.

Drukwerk: vrienden en kennissen op de hoogte stellen

Om andere mensen op de hoogte te brengen van het verlies - en de datum van de uitvaart - is het gebruikelijk om drukwerk in te zetten. Bij drukwerk kan je denken aan rouwkaarten, bedankkaarten, bidprentjes en rouwadvertenties. Hoe hoog de kosten uitvallen heb je grotendeels zelf in de hand. Bij luxere kaarten en veel ontvangers loopt de rekening snel op. Ook rouwadvertenties heb je in verschillende formaten met bijbehorende kostenverschillen.

Condoleance thuis of in het uitvaartcentrum

Met het organiseren van een condoleance kunnen kennissen hun medeleven betuigen aan de nabestaanden. Je kunt ervoor kiezen de condoleance te organiseren in het uitvaartcentrum of bij je thuis. Neem bij het besluit naast de kosten ook de beschikbare ruimte om gasten te ontvangen mee in de overweging. In een uitvaartcentrum is er vaak de mogelijkheid om catering in te huren. Ook hierbij is het aan jou om te bepalen wat je gasten wilt aanbieden.

Overige kosten

Bovengenoemde zaken richten zich vooral op het praktische deel van de uitvaart. Daarmee ben je er nog niet. Hoe wil je bijvoorbeeld dat de kist eruit ziet, wil je bloemen op de kist en hoe moet het gedenkteken eruit komen te zien? Benieuwd wat dit allemaal kost? Op deze pagina kan je het kostenplaatje berekenen aan de hand van jouw uitvaartwensen.

We kunnen ons voorstellen dat je nu nog geen goed beeld hebt van het laatste afscheid. Dat hoeft ook niet. Met een uitvaartverzekering ben je in ieder geval verzekerd voor de kosten van de uitvaart. Zo worden je nabestaanden zowel financieel als emotioneel ontzorgd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie