Nieuws

Besparen op je autoverzekering: 5 tips

De betaling van een autoverzekering komt iedere maand terug. Reden om af en toe te kijken of het goedkoper kan. Heb jij wel eens gecheckt of je niet dubbel verzekerd bent en wat doe je als er sprake is van schade?

donderdag 8 oktober 2020
Besparen op je autoverzekering: 5 tips

Iedere auto-eigenaar heeft als het goed is een autoverzekering. Vaak blijven verzekerden jarenlang hun verzekeraar trouw, terwijl de premie soms fors omlaag kan bij een overstap. Ook zonder een switch kan je besparen op je autoverzekering. Bijvoorbeeld door je eigen risico te verhogen of kleine schades zelf te betalen. Pas ook de dekking aan als die niet meer past bij je situatie. 

Vijf tips om te besparen op je autoverzekering:

1. Check of de dekking past bij je wensen

Je kunt je auto op drie manier verzekeren: all-risk, WA+ en WA. De WA verzekering is de goedkoopste en minst uitgebreide variant. Doorgaans geldt: des te ouder je auto des te ‘lichter’ je auto verzekerd kan worden. Weeg voor jezelf af of je dat risico wilt en kunt lopen. Met een minder uitgebreide verzekering op je auto is de dekking beperkter en zijn kosten bij schade eerder voor eigen rekening.

2. Verhoog het eigen risico op je autoverzekering

Net als bij een zorgverzekering betaal je minder premie als je een hoger eigen risico accepteert. Verschil is dat het eigen risico bij een autoverzekering per schadegeval geldt en niet per jaar. Zolang je geen schade rijdt is een hoger eigen risico dus gunstiger.

3. Geef een verhuizing of andere wijziging door

Sommige veranderingen kunnen invloed hebben op je verzekering. Ben je onlangs verhuisd? Vergelijk je verzekering dan eens. Veel verzekeraars hebben Nederland opgesplitst in risicogroepen. Drukke gebieden vormen een hoger risico, met een hogere bijbehorende premie. Er zijn zelfs verzekeraars die de risicogroepen per postcode hebben opgesplitst. Zo kan zelfs een verhuizing binnen een stad of dorp al goed zijn voor een lagere premie.

4. Voorkom dubbele verzekering

Kijk of er geen overlap is met andere aanvullende verzekeringen. Een inzittendenverzekering is bijvoorbeeld vaak overbodig omdat passagiers ook onder de WA-dekking vallen. Alleen voor de bestuurder geldt dit niet. Een ander voorbeeld van mogelijke overlap is de rechtsbijstandsverzekering die ook een verkeersdekking biedt. Je hebt in dat geval dekking voor juridische geschillen in het verkeer, dit hoef je meer apart te verzekeren.

5. Overweeg kleine schade zelf te betalen

Na het claimen van schade lever je over het algemeen (vijf) schadevrije jaren in. Hierdoor betaal je de komende vijf jaar meer premie. Claim schades dus niet automatisch op je autoverzekering en bereken of het niet voordeliger is om de schade zelf te dragen.

Wees geen dief van je eigen portemonnee en controleer met regelmaat of jouw autoverzekering nog past bij je situatie. De premies van autoverzekeringen vergelijk je snel en eenvoudig via onze vergelijker.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie