Nieuws

WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet?

De WOZ-waarde stijgt stevig door, tot op het hoogste punt ooit. Positief als je het huis wilt verkopen. Aan de andere kant loop je het risico op een hogere woonbelasting die de gemeente oplegt.

donderdag 10 september 2020
WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet?

De gemiddelde WOZ-waarde bedroeg begin januari €270.000. Dit is een stijging van 8,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om de grootste toename sinds jaren en is sowieso de hoogste waarde ooit. Voor jou als huiseigenaar is het positief dat je bezit meer waard wordt. Aan de andere kant loop je het risico op hogere woonlasten.

Bij het vaststellen van de gemiddelde WOZ wordt de waarde van alle woningen meegenomen. Hier vallen ook woningen onder die wel getaxeerd maar niet verkocht zijn, huurwoningen en nieuwbouw. De WOZ-waarde loopt ongeveer een jaar achter op de actuele prijs in de markt. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2020 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2019.

WOZ-waarde hardst gestegen in Weesp

In Weesp steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 22 procent het hardst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar €351.000 in 2020. Van de vier grootste steden (de G4) steeg In Rotterdam de gemiddelde WOZ-waarde het sterkst, met bijna 16 procent tot €222.000 per woning. In Amsterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde met bijna 11 procent tot €418.000 per woning, de kleinste stijging binnen de G4.

Kijken we naar de waardes zelf, dan is Bloemendaal koploper met een gemiddelde WOZ-waarde van €750.000. Hekkensluiter is Delfzijl (Groningen), waar de teller begin januari op gemiddeld €134.000 stond.

Groningen en Flevoland voorop

De stijgingspercentages van de gemiddelde woningwaarde waren het hoogst in de provincies Groningen en Flevoland. In Groningen steeg de gemiddelde woningwaarde met 12 procent naar €186.000. Daarmee is de gemiddelde WOZ-waarde in Groningen nog wel het laagst van alle provincies. In Flevoland steeg de gemiddelde waarde met ruim 11 procent naar €236.000 per woning. In Zeeland was de toename van de gemiddelde woningwaarde, met bijna 5 procent, het laagst.

Hogere WOZ-waarde positief bij verkoop en hypotheekrente

Voor de waarde van de woning zelf is een hogere WOZ-waarde positief. Zeker met het oog op een eventuele verkoop van het huis in de toekomst. Mogelijke kopers kunnen de ontwikkeling van de WOZ-waarde inzien en daar rekening mee houden bij het bieden. Daarnaast kan het een voordeel zijn voor de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt.

Stijgende woonlasten

Aan de andere is de WOZ-waarde het uitgangspunt bij het vaststellen van diverse gemeentelijke belastingen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de onroerendezaakbelasting (ozb), het eigenwoningforfait, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffingen. Gemeenten bepalen zelf welk percentage in rekening wordt gebracht over de waarde van je woning. Ze kunnen dus ook besluiten om dit percentage te verlagen als de WOZ-waarde hard stijgt. In dat geval stijgt de woonbelasting minder of kan deze zelfs dalen. Reken daar echter niet al te hard op. Voor gemeenten blijft de WOZ-waarde een goede gelegenheid om gaten in de begroting te dichten. Zeker nu die begroting door de coroncrisis toch al uit de pas loopt.

De WOZ-waarde is vrij voorspelbaar. Ook volgend jaar kan je een stijging verwachten, gezien de stijging van de huizenprijzen dit jaar. Het is nu afwachten hoe gemeenten omgaan met het vaststellen van de belasting voor woningeigenaren. Dat die gemiddeld stijgt is vrijwel zeker.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie