Nieuws

Wat als Menzis, CZ en VGZ de premieverhoging van DSW volgen?

De zorgpremie van DSW stijgt ook dit jaar harder dan de eerdere verwachting van de overheid. Boosdoeners zijn stijgende zorgkosten en het gebrek aan reserve. Covid-19 speelt dit jaar nog geen grote rol bij de verhoging. Wat gaat de rest doen?

dinsdag 22 september 2020
Wat als Menzis, CZ en VGZ de premieverhoging van DSW volgen?

Jaarlijks presenteert DSW als eerste de nieuwe zorgpremie voor het volgende jaar. In 2021 verhoogt de zorgverzekeraar haar premie met €6,50 naar €124,50. Deze stijging is hoger dan de eerdere verwachting van het kabinet. Als we uitgaan van de stijging bij DSW, dan betaal je het volgende bij grote aanbieders als Menzis, CZ en VGZ.

DSW-voorzitter de Groot stelt dat de voorspelling van het kabinet erg rooskleurig was. “Elk jaar met de verkiezing en zien we dat het ministerie van VWS een net even lagere premiestijging voorspelt dan waar zorgverzekeraars mee blijken te komen. Dat zagen we vier jaar geleden ook.”

Premie zorgverzekering 2021 hoger door stijgende zorgkosten

De premie is volgens DSW vooral gestegen door de hogere lonen van zorgmedewerkers en de hogere prijzen van medicijnen. Daarnaast zijn de reserves van de verzekeraar ook grotendeels opgedroogd. Eerdere jaren legde de verzekeraar zelf nog geld bij om de premiestijging af te remmen. In 2020 was dat twee euro per klant. Komend jaar draagt de verzekeraar niet bij uit eigen kas.

Corona heeft dit jaar weinig invloed op de zorgpremie

Volgens DSW heeft covid-19 dit jaar nog weinig invloed gehad op de zorgkosten. Doordat de reguliere zorg grotendeels op zijn gat lag, werden de ‘coronakosten’ gecompenseerd. De financiële consequenties bleven hiermee beperkt. In 2021 kan dit anders zijn. Iedereen wil dat de reguliere zorg blijft draaien, maar met de extra zorg voor covid-19 patiënten kunnen de kosten in 2021 fors oplopen. Hiermee sorteert de zorgverzekeraar alvast voor op verder stijgende zorgpremies.

Wat doen zorgverzekeraars als Menzis, CZ en VGZ?

Dat de zorgpremie van DSW hoger uitpakt dan verwacht, betekent niet dat andere verzekeraars automatisch volgen. Afgelopen jaar pakte de premie van DSW ook een stuk hoger uit dan het kabinet voorspelde. Niet alle verzekeraars gingen hierin mee. Verschillende aanbieders voerden zelfs een premieverlaging door. Dit heeft onder andere te maken met de eerder genoemde inzet van reserves.

De verwachte premieverhoging van het kabinet komt uit 3,87% terwijl het bij DSW om 5,51% gaat. Stel dat grote zorgverzekeraars als Menzis, CZ en VGZ dezelfde percentages aanhouden, dan kost de zorgverzekering volgend jaar:

Zorgtoeslag stijgt in 2021

De verhoging van de zorgpremie wordt voor lagere inkomens deel gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag. Voor alleenstaanden stijgt de premie met €3,66 per maand en voor meerpersoonshuishoudens €8,25.

Nu DSW over de dam is volgt de rest van de zorgverzekeraars vanzelf. Ze hebben tot 12 november de tijd om de zorgpremie bekend te maken. Tot die tijd moet het vergelijken nog even wachten. We houden je op de hoogte van belangrijkste ontwikkelingen rond zorg en zorgverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie