Nieuws

Stop waardevolle spullen niet in kast of oude sok

Veel Nederlanders verzuimen hun spullen veilig op te bergen. Je laptop of sieraden wegleggen in een kast is niet de veiligste manier. Spaargeld onder je bed in een oude sok is ook niet aan te raden...

donderdag 24 september 2020
Stop waardevolle spullen niet in kast of oude sok

Wat probeer jij nog te redden als je huis in brand staat? Waarschijnlijk grijp je, net als de meeste Nederlanders, als eerste naar je smartphone. Maar in je woning zijn natuurlijk nog veel meer waardevolle spullen te vinden. Veel van deze bezittingen blijken niet of onvoldoende beschermd tegen brand en inbraak.

Ongeveer drie op de vijf Nederlanders weet zonder twijfel welke spullen ze meenemen als er brand uitbreekt in huis, zo blijkt uit onderzoek van Allianz direct. Van de respondenten geeft 61 procent aan dat hun smartphone in de top drie valt. De top tien ziet er als volgt uit:

  1. Smartphone
  2. Portemonnee/pinpas/geld/creditcard
  3. Paspoort/ID-kaart
  4. Computer/laptop/iPad
  5. Foto’s/camera
  6. Harde schijf
  7. Erfstuk(ken)
  8. Sieraden
  9. Kleding/schoenen
  10. Kunst


Kast populair als opbergplek, maar niet veilig

Veel mensen bergen waardevolle spullen op zonder daar goed bij na te denken. Ruim de helft van de respondenten legt deze spullen wel uit het zicht, maar bergt het op in een (kleding)kast. Laat dit nu ook de eerste plek zijn waar inbrekers kijken. Bovendien is de gemiddelde kast niet brandwerend. Geen veilige plek dus. Andere populaire opbergplekken zijn een kluis (18%), zolder (15%) of een andere locatie (10%). Funfact: een klein aandeel van de respondenten gebruikt nog ouderwetse verstopplekken. Zo bergt vier procent spullen op onder het bed en één procent in een oude sok.

Slim en veilig opbergen

Niet alleen elektronica, sieraden of kunst wordt gezien als waardevol bezit, ook foto’s hebben veel (emotionele) waarde. Deze spullen kun je veilig opbergen in een waterdichte en brandwerende kluis. Bijkomend voordeel is dat inbrekers er lastiger bij kunnen. Mocht je een kluis wat overdreven vinden? Er zijn ook hitte- en waterbestendige zakken of documentkoffers te koop.

Kostbaarhedenverzekering voor dure spullen

Waardevolle spullen zoals dure sieraden, verzamelingen, kunst, erfstukken, (muziek)instrumenten en elektronica zijn met een inboedelverzekering niet altijd voldoende gedekt bij diefstal of brand. Een kostbaarhedenverzekering kan in dat geval uitkomst bieden. Laat de waardevolle bezittingen vooraf taxeren. Zo weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent en is het duidelijk op welke vergoeding je recht hebt bij schade. Lees uiteraard goed de voorwaarden van de kostbaarhedenverzekering door op mogelijke uitsluitingen en een eventueel eigen risico.

Niemand wil waardevolle spullen verliezen. Sta er dus eens bij stil hoe goed jij je spullen opbergt en beschermd. Uiteraard geldt ook: voorkomen is beter dan genezen. Schaf de nodige brandpreventie aan zoals rookmelders, branddekens en een goed slot op de deur. Zo beperk je de kans dat je alsnog aanspraak moet maken op de verzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie