Nieuws

Sterkste stijging woningprijzen in 1,5 jaar

Wie medio 2013 een huis had gekocht, zag zijn eigendom met maar liefst 51 procent stijgen. In augustus dit jaar bereikte de prijsindex de hoogste stand ooit. Hoe nu verder?

maandag 21 september 2020
Sterkste stijging woningprijzen in 1,5 jaar

Van verkoeling op de woningmarkt is nog geen sprake, gezien de cijfers van het Kadaster over augustus. In die maand waren bestaande koopwoningen 8,2 duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het gaat om de grootste stijging in ruim anderhalf jaar. Wel daalde het aantal verkopen licht.  

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Inmiddels staat de prijsindex boven het niveau van 2008. In augustus werd zelfs het hoogste punt ooit aangetikt. Wie in 2013 een huis had gekocht, zag zijn eigendom met maar liefst 51 procent stijgen.

Minder woningverkopen geregistreerd

In augustus registreerde het Kadaster 19.034 verkopen. Hiermee daalde het aantal verkopen bijna 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in de meest recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars zien we een afname. De NVM rapporteerde over het eerste kwartaal van dit jaar een daling van 0,6 procent terwijl er in het tweede kwartaal sprake was van -3,7. Daarbij moet gezegd worden dat de cijfers betrekking hebben over het tweede kwartaal, toen de coronamaatregelen volop van kracht waren.

In het tweede kwartaal waren vooral 2-onder-1-kapwoningen in trek. Alleen dit type woningen werd meer verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. De verkoop van appartementen daalde met -10,7 procent het sterkst.

Overdracht bij notaris meetmoment

Cijfers van het Kadaster lopen circa drie maanden achter op het moment van verkopen. Dit komt omdat de overdracht bij de notaris het meetmoment is en niet de handtekening bij de makelaar. De cijfers van de NVM zijn actueler omdat deze wel uitgaan van de verkoop bij de makelaar. Volgende maand verwachten we de nieuwe update van de makelaarsvereniging over het derde kwartaal. Dan zien we of het enthousiasme onder kopers nog op peil is.

Zachte landing coronacrisis door woningtekort?

In het tweede kwartaal stonden er 33.554 woningen te koop bij NVM-makelaars. Een min van 22,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het relatief beperkte aanbod aan koopwoningen zorgt ervoor dat de prijzen op niveau blijven, ondanks de coronacrisis. Het kabinet heeft op Prinsjesdag verschillende maatregelen aangekondigd om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren. Het is niet aannemelijk dat deze maatregelen een structurele oplossing voor het woningtekort bieden. Met een aanhoudend tekort aan woningen zal de coronacrisis geen grote prijsdaling tot gevolg hebben, zo is de verwachting.

Ben je van plan om een woning te kopen en ben je benieuwd naar de financiële ruimte in jouw situatie? Laat het weten via het onderstaande formulier en we brengen dit graag voor je in kaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie