Nieuws

Starters betalen in 2021 geen overdrachtsbelasting

Koop je een starterswoning van €275.00, dan betaal je dit jaar €5.500 overdrachtsbelasting. Volgend jaar gaat de belasting voor dezelfde woning naar nul. Wel moet je aan de volgende voorwaarden voldoen.

dinsdag 15 september 2020
Starters betalen in 2021 geen overdrachtsbelasting

Het al tijden uitgelekte Prinsjesdag plan is nu officieel: de overdrachtsbelasting voor starters wordt officieel afgeschaft volgend jaar. Dat scheelt starters 2 procent van de aankoopprijs bij het kopen van hun woning. Koop je een woning van €275.000, dan is het voordeel €5.500. Met deze wijziging hoopt de overheid starters meer kans te geven op de woningmarkt.

Als startende koper moet je voldoen de volgende voorwaarden om van de vrijstelling gebruik te maken. Voldoe je hier niet aan, dan betaal je alsnog overdrachtsbelasting.

  • Je bent tussen de 18 tot 35 jaar.
  • Je koopt daadwerkelijk een woning.
  • Je hebt de vrijstelling van overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.
  • Je gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en laat dit vastleggen in een verklaring.


In de verplichte verklaring verklaar je als koper te voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. De verklaring geef je vervolgens af aan de notaris. Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt hij of zij wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij of zij eigenaar van is.

Beleggers betalen 8% overdrachtsbelasting in 2021

In het totaaloverzicht van alle wijzigingen lees je dat beleggers in vastgoed maar liefst 8% overdrachtsbelasting gaan betalen als ze de woning kopen voor verhuur of door willen verkopen. De overheid hoopt met deze maatregel starters en doorstromers meer kansen te geven op de woningmarkt.

Wat als ouders een woning kopen voor hun kinderen?

Vooralsnog lijkt er geen uitzondering gemaakt te worden voor ouders die een woning kopen voor hun kinderen. Als ze de woning kopen met de intentie deze aan hun zoon of dochter te verhuren, zouden ze in dat geval het hoge tarief (8%) betalen. Hiermee wordt het op weg helpen van kinderen met een eigen woning volgend jaar fors duurder.

Bedenkingen bij vrijstelling overdrachtsbelasting

Het is mooi meegenomen dat je bij het kopen van een starterswoning duizenden euro’s kunt besparen door de maatregel. Of de maatregel daadwerkelijk het gewenste effect heeft moet nog blijken. Veel deskundigen zien de volgende beren op de weg:

  • Het grootste probleem is de beperkte nieuwbouw van woningen in de voor starters haalbare prijscategorie. Hierdoor blijft het aanbod achter op de vraag.
  • De kans bestaat dat er in de categorie meer concurrentie ontstaat, wat een prijsdaling deels weer teniet kan doen.
    Het in de praktijk controleren is een flinke kluif en het kan lastig zijn om te controleren of kopers recht hebben op de vrijstelling.
  • Investeerders kunnen de hogere overdrachtsbelasting verwerken in de huur of vraagprijs bij verkoop.


Er zijn maar weinig besluiten op Prinsjesdag waar geen kanttekening bij valt te plaatsen. Zo ook bij het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters. In ieder geval is het een financiële meevaller als jij straks jouw eerste huis koopt. Dat is sowieso mooi meegenomen!

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie