Nieuws

Prinsjesdag 2020: belangrijkste wijzigingen voor jouw financiën

Veel Prinsjesdag maatregelen waren al lang voor de derde dinsdag van september uitgelekt. Nu weten we definitief welke maatregelen wel of niet doorgevoerd worden. We zetten de wijzigingen voor je op een rij.

dinsdag 15 september 2020
Prinsjesdag 2020: belangrijkste wijzigingen voor jouw financiën

Dit jaar geen grote parades, optochten of massa’s mensen die al op pad gaan om een glimp van het koningspaar op te vangen. Wel is ook op Prinsjesdag 2020 het welbekende koffertje van de partij. De inhoud ervan is traditioneel al deels uitgelekt. Toch is het pas definitief als de Minister van Financiën het heeft bevestigd. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor jouw financiële huishouding op een rij.

WONEN EN HYPOTHEEK

Overdrachtsbelasting verlaagd voor starters

Vanaf januari 2021 hoeven starters geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Met starters worden mensen tussen de 18 en 35 jaar bedoeld die voor het eerst een woning kopen (en er zelf in gaan wonen). Op dit moment bedraagt de overdrachtsbelasting twee procent. Je betaalt bij het kopen van een woning van €265.000 dus €5.300 belasting. Met deze maatregel hoopt de overheid dat een koopwoning eerder binnen het bereik van starters komt. Starters moeten wel een verklaring invullen. Alle voorwaarden beschrijven we in dit artikel.

Overdrachtsbelasting omhoog beleggende woningkoper

Waar starters minder gaan betalen, gaat de overdrachtsbelasting voor beleggers in woningen juist omhoog. Wie een woning koopt voor de verhuur of om door te verkopen, betaalt volgend jaar 8 procent belasting, wat bij een woningprijs van €300.000 neerkomt op een verhoging van €18.000. Hiermee hoopt de overheid dat ‘normale’ kopers meer kansen hebben bij het kopen van een woning.

Minder hypotheekrenteaftrek bij hoog inkomen

Huishoudens met een hoger inkomen gaan vanaf 2021 minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Bij een inkomen hoger dan €68.507 wordt het aftrekpercentage 43 procent in plaats van 46. Ook rente over restschulden, giften en alimentatie zijn tegen dit lagere percentage aftrekbaar.

Kennis- en ervaringstoets vervalt bij aanvraag extra hypotheek tot €25.000

De overheid probeert verduurzaming aantrekkelijker te maken door het aanvragen van een extra hypotheek voor energiebesparende maatregelen goedkoper te maken. Dit willen ze doen door de kennis- en ervaringstoets bij aanvraag van een extra hypotheek tot €25.000 te laten vervallen. Het is nog de vraag of geldverstrekkers hierin mee gaan. Let op: de zonneboiler en hr-ketel zijn geschrapt van de lijst die je mag meefinancieren bij je hypotheek als energiebesparende maatregel.

BELASTINGEN EN HEFFINGEN

Vrijstelling vermogensbelasting naar €50.000

Op dit moment betaal je belasting als je meer dan €30.846 (of €61.692 met fiscaal partner) aan vermogen hebt. Deze vrijstelling gaat volgend jaar naar €50.000 of het dubbele bij fiscaal partnerschap. De verhoging is vooralsnog een tijdelijke oplossing. De politiek wil de belasting in box-3 meer structureel wijzigen maar plannen daarvoor zijn tot nog toe gesneuveld.

Box-3 blijft bestaan uit drie schijven, waarbij de bovengrens per schijf hoger ligt. Samengevat is de grootste wijziging dat je iets meer belasting gaat betalen over het vermogen waarmee je belegt. Over spaargeld gaat het belastingpercentage juist iets omlaag.

Inkomstenbelasting eerste schijf omlaag

Het kabinet heeft één miljard euro gereserveerd voor lastenverlichting. Sinds 2020 is er sprake van een twee-schijvenstelsel voor de loon- en inkomstenbelasting. Het basistarief - voor inkomens tot €68.507 - wordt in 2021 verlaagd van 37,35% naar 37,10%. Het belastingtarief in de tweede schijf blijft volgend jaar gelijk met 49,50%.

Arbeidskorting en algemene heffingskorting

De arbeidskorting is vervroegd van 2022 naar 2021. Alle werkenden gaan minder belasting betalen. Door deze wijziging zal iemand die bijvoorbeeld €20.000 verdient €122 minder belasting betalen dan in 2020. Bij een inkomen van €40.000 is het verschil €428. Daarnaast wordt de algemene heffingskorting volgend jaar extra verhoogd voor mensen met een inkomen tot €68.507. Lagere inkomens merken hier het meest van.

SUBSIDIE / OVERIG

Subsidie voor isolatie en duurzame energie samengevoegd

De isolatiesubsidie (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis) en investeringssubsidie Duurzame Energie worden samengevoegd. Nu is er voor beide potten samen 180 miljoen euro beschikbaar. Het totale budget wordt in 2021 beperkt tot 100 miljoen. Mogelijk kan hier ook een warmtenetaansluiting mee gesubsidieerd worden. Wil je volgend jaar in je woning investeren? Maak dan nu alvast concrete plannen zodat je nog gebruik kunt maken van een volle subsidiepot.

Nu we het toch over energie hebben, de kosten voor het energielabel gaan omhoog. Bij het bepalen van het label moet vanaf 2021 een energiedeskundige aanwezig zijn. Hiermee stijgen de kosten van €7,50 naar €190.

Bonus zorgmedewerkers

Werk je in de zorg en heeft de coronacrisis direct of indirect gevolgen voor jou gehad? In die situatie heb je onder voorwaarden recht op een bonus van €1.000 netto. Bovenop dit bedrag werd recent een nieuwe bonus van €500 aangekondigd. Het was in eerste instantie de bedoeling om de eerste bonus dit jaar uit te keren. Dat lijkt toch 2021 te worden.

Het was een Prinsjesdag met weinig verrassingen. Nu staat het kabinet voor de uitdaging om alle plannen in de praktijk te brengen. We houden het in de gaten en brengen je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie