Nieuws

Let op dekking rechtsbijstandverzekering bij koop van particulier

Altijd leuk als je tweedehands een goedkope auto of ander product hebt gevonden. Het enthousiasme kan snel bekoelen als er een defect aan het licht komt. Naast het ontbreken van consumentenbescherming kan een particuliere deal ook gevolgen hebben voor de dekking van je rechtsbijstandverzekering.

woensdag 23 september 2020
Let op dekking rechtsbijstandverzekering bij koop van particulier

Koop je een auto bij de dealer, dan geniet je als consument van wettelijke bescherming. Desondanks kan er toch een conflict ontstaan als de auto er na een korte tijd mee stopt. In die situatie kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Tik je via Marktplaats een auto op de kop? Reken op minder bescherming bij een dergelijke deal. Ook de dekking van je rechtsbijstandverzekering kan afwijken bij een zogenaamde ‘niet-consumentenkoop’, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Van een consumentenkoop is sprake als een natuurlijk persoon (de consument) een koopovereenkomst sluit met een professionele verkoper. Kortom, als je iets koopt van een bedrijf en niet van een particulier. In Nederland geldt daarbij bescherming omdat de consument wordt gezien als ‘zwakkere’ partij.

Omgekeerde bewijslast

Een voorbeeld van de consumentenbescherming is de omgekeerde bewijslast. Stel je koopt een TV en die gaat al na drie maanden kapot. Op grond van de wet wordt vermoed dat de TV al bij de koop niet in orde was. De verkoper moet vervolgens bewijzen dat het niet aan de TV lag en dat deze door toedoen van jouw handelingen kapot is gegaan. Hetzelfde geldt bij de aanschaf van andere producten als een auto.

Rechtsbijstandverzekering bij niet-consumentenkoop

Bij een koopovereenkomst tussen twee particulieren is sprake van gelijkwaardige partijen. De extra bescherming van het Burgerlijk Wetboek voor een consumentenkoop is hierdoor niet van toepassing. Een niet-consumentenaankoop is bij 20% van de door MoneyView bekeken rechtsbijstandverzekeringen niet verzekerd. Bij conflicten kan je als verzekerde alleen een beroep doen op juridisch advies maar geldt geen dekking voor concrete juridische stappen.

Bewijslast kan een uitdaging zijn

Het kan bij onenigheid lastig zijn om juridisch aan te tonen dat een aangeschaft product niet voldoet aan de verwachtingen die je redelijkerwijs mag stellen. Kijken we bijvoorbeeld naar de koop van een tweedehands auto, dan blijkt bij alle verzekeringen de eis dat verzekerden een schriftelijke garantie moet hebben van een officiële dealer. Denk bijvoorbeeld aan een aankoopbewijs van een bij BOVAG aangesloten bedrijf. Die documenten heb je niet als je een auto koopt van een willekeurige particuliere verkoper. Dekking bij een juridisch conflict zit er dan niet in. Ook hier geldt dat alleen aanspraak gemaakt kan worden op juridisch advies.

Verschillende modules rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je je tegen de kosten van juridische hulp, door bijvoorbeeld een advocaat of jurist. Het is gebruikelijk dat verzekeraars verschillende categorieën of modules aanhouden. Er geldt alleen dekking als je voor een dergelijke categorie verzekerd bent. Voorbeelden zijn:

• Module inkomen
• Module verkeer
• Module consument & wonen
• Module fiscaal & vermogen

Altijd leuk als je een goedkope tweedehands auto (of ander product) hebt gevonden bij een particuliere verkoper. Het enthousiasme kan snel bekoelen als er een defect aan het licht komt. Het ontbreken van garantie en consumentenbescherming biedt weinig hulp in die situatie. De deal kan ook een uitsluiting zijn op de dekking van je rechtsbijstandverzekering. Koop bewust en check voor de koop wat je rechten zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie