Nieuws

High speed pedelec is geen fiets, zorg dus voor de juiste verzekering

Handig met je speed pedelec door het verkeer cruisen kan niet zonder je aan de voorwaarden te houden. Daar hoort ook de juiste verzekeringen bij. Zorg dat je goed voorbereid de pedelec op stapt.

donderdag 17 september 2020
High speed pedelec is geen fiets, zorg dus voor de juiste verzekering

Met maximaal 45 kilometer per uur naar je werk rijden, zonder files en met je neus in de wind. Met een high speed e-bike, ofwel speed pedelec, is dit mogelijk. Let er wel op dat een speed pedelec geen reguliere fiets is, maar wordt gezien als een bromfiets. Pas je verzekering hier op aan en houd rekening met aanvullende regels.

Sinds 2017 wordt de speed pedelec gezien als een bromfiets. Normale e-bikes worden tot 25 km/u ondersteund met trapondersteuning. Bij een speed pedelec is dat tot 45 km/u, wat gelijk staat aan de maximale snelheid van een brommer. Net als een bromfiets moet de speed pedelec minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebben. Verder gelden de volgende regels:

  • Je moet minimaal 16 jaar zijn,
  • een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben,
  • een goedgekeurde helm dragen,
  • een gele bromfietskentekenplaat achter op de fiets hebben,
  • een kentekenbewijs bij hebben,
  • alleen op fiets/bromfietspad paden rijden (dus niet op fietspaden).


Speed pedelec en WA-verzekering

Met een WA-verzekering ben je gedekt bij schade die jij met je speed pedelec aan anderen of andermans spullen toebrengt. Schade aan jezelf of de fiets is dus niet gedekt. Bij veel WA-aanbieders kun je je tegen een meerprijs extra verzekeren tegen schade aan jezelf, je pedelec of bij diefstal.

Doelwit georganiseerde bendes

Fietsen zijn met de komst van e-bikes duurder geworden. Een goedkopere stadsfiets is vaak een mooie prooi voor een gelegenheidsdief, terwijl e-bikes populairder zijn bij georganiseerde bendes. E-bikes worden relatief vaak in grote getalen gestolen om ze vervolgens in busjes naar Oost-Europa te brengen.

Sommige (reguliere) fietsverzekeringen bieden ook dekking voor speed pedelecs bij diefstal of schade. Wees je er van bewust dat een dergelijke verzekering niet gelijk staat aan een WA-verzekering. Die moet je dan alsnog los afsluiten.

Mogelijke verandering manier van verzekeren

Uit onderzoek van Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (S.A.F.E) blijkt dat de verzekerbaarheid van (elektrische) fietsen onder druk komt te staan. De verwachting is dat verzekeraars de premies zullen verhogen als de fietsendiefstal niet beperkt wordt. Sommige verzekeraars denken erover om andere voorwaarden te hanteren. Zoals bijvoorbeeld een beloningssysteem bij diefstal vrije jaren. Let bij het afsluiten goed op de voorwaarden, zeker nu er een verschuiving plaatsvindt om fietsen verzekerbaar te houden.

Op pad gaan met een speed pedelec is andere koek dan een rondje doen op een e-bike met minder PK’s. Vergeet de extra regels niet om boetes te voorkomen en zorg dat je voldoende verzekerd bent. Een botsing op de fiets met 45 km/u kan flink wat schade aanrichten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie