Nieuws

Grens hypotheek met NHG stijgt naar €325.000

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft verschillende voordelen. Bijvoorbeeld het vangnet als jouw hypotheeklasten niet meer kan dragen. Volgend jaar mag je tot €325.000 financieren met een NHG-hypotheek.

maandag 21 september 2020
Grens hypotheek met NHG stijgt naar €325.000

Koop je volgend jaar een woning en wil je daarvoor een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In dat geval mag de koopprijs inclusief aankoopkosten niet boven  €325.000 uitkomen. De NHG-grens gaat hiermee €15.000 omhoog ten opzichte van dit jaar. Vanaf januari wijzigt ook de berekening achter deze grens. De aangepaste methodiek moet bijdragen aan een stabiele woningmarkt.

De grens voor NHG ligt zes procent hoger als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, namelijk €344.500 in 2021 en €328.600 nu. Hiermee worden huiseigenaren gestimuleerd om maatregelen door te voeren, die over het algemeen ook de waarde van het huis verhogen.

NHG-grens stijgt minder hard door aanpassing rekenmethode

Tot nu toe bestaat de NHG-grens uit de gemiddelde koopsom van de afgelopen drie maanden. Door de relatief korte periode is het effect van een (tijdelijke) dip of piek in de prijzen relatief groot. De nieuwe rekenmethode is gebaseerd op de gemiddelde koopsommen over een periode van 39 maanden. Daarnaast wordt een correctie toegepast waardoor de prijzen in het betreffende jaar zwaarder wegen. Op deze manier zal de kostengrens zich gelijkmatiger ontwikkelen, aldus NHG zelf.

De nieuwe manier van rekenen dempt de sterke stijging van de prijzen in de afgelopen maanden. Zonder de wijziging zou de NHG-grens op €332.476 uitkomen. Dat zou dichter bij de gemiddelde woningprijs komen die het CBS over augustus rapporteerde (€336.277).

Verplichte bijdrage NHG blijft 0,70 procent

Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek betaal je een eenmalige vergoeding. Met deze premie wordt een buffer opgebouwd waar huiseigenaren in betalingsproblemen een beroep op kunnen doen. De premie bedraagt volgend jaar, net als nu, 0,7 procent over de woningwaarde. Koop je een woning van €320.000, dan gaat het dus om €2.240.

Waarom kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie?

De vergoeding voor een NHG-hypotheek is geen weggegooid geld. Doorgaans ligt de hypotheekrente lager dan op een hypotheek zonder de garantie. Banken lopen door het vangnet minder risico en belonen dat met rentekorting, al is het renteverschil teruggelopen in de afgelopen jaren. Belangrijk is daarnaast de functie van het vangnet als jouw hypotheeklasten je boven het hoofd groeien. Met hulp vanuit NHG kan je langer in het huis kan blijven wonen of worden schulden (deels) weggestreept, bijvoorbeeld bij:

  • Werkloosheid
  • Scheiding
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Overlijden van je partner


Na het uitbreken van de coronacrisis heeft NHG de vangnetfunctie uitgebreid om woningeigenaren te steunen in de crisis. Iedereen die een hypotheek met NHG heeft afgesloten en de hypotheeklasten niet kan dragen vanwege de crisis, krijgt ruimte om maximaal 9% van het hypotheekbedrag aan achterstand op te lopen met behoud van NHG.

Let op de voorwaarden van NHG

NHG biedt geen garantie voor alle betalingsproblemen. Zo moet je aan de voorwaarden voldoen voordat je hulpvraag geaccepteerd wordt. Een voorbeeld is dat er zo veel mogelijk gedaan is om de financiële problemen te voorkomen. Daarnaast wordt ook gekeken naar de financiële mogelijkheden op langere termijn. Is er te weinig perspectief, dan kan de conclusie zijn dat een gedwongen verkoop van de woning de enige optie is.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een NHG-hypotheek in jouw situatie? Geef een seintje via het onderstaande formulier en we nemen snel contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie