Nieuws

Erfgrens en het recht van overpad: voorkom ruzie met de buren

De erfgrens en het recht van overpad zorgen voor veel discussies tussen buren, zoals een schutting die net over de grens staat. Dit zijn de regels over de erfgrens en zo regel je het.

woensdag 18 november 2020
Erfgrens en het recht van overpad: voorkom ruzie met de buren

Buren die met elkaar in de clinch liggen over de erfgrens. Kijk een willekeurige aflevering van De Rijdende Rechter en de kans is groot dat het onderwerp aan bod komt. Een schutting die net de grens overgaat, bladeren die voor rommel zorgen of een paadje dat door beide buren wordt opgeëist. Redenen genoeg voor een conflict. Hoe zit het eigenlijk met de erfgrens en wat zijn de regels?

De erfgrens scheidt jouw woning met die van je buren. Deze grens is echter gedeelde verantwoordelijkheid. Dit levert nogal eens problemen op. Bijvoorbeeld wanneer de schutting aan vervanging toe is maar de buurman niet wilt meewerken of meebetalen. Alternatief is dat je de schutting op eigen grond plaatst en zelf de kosten op je neemt. Ook in dit geval is overleg met de buren overigens geen slecht idee.

Regels over de erfafscheiding

Als jij en je buren besluiten om de schutting - of andere erfafscheiding - te vervangen, moet je rekening houden met deze regels:

 • Schutting, muur of heg mag naast of achter het huis maximaal twee meter zijn. Voor het huis maar één meter.
 • Alleen aan jouw kant van de erfafscheiding mag je doen wat je wilt. Anders moet je toestemming vragen. Sowieso mag je geen schade veroorzaken aan de heg.
 • Kosten én onderhoud moeten gedeeld worden, tenzij je anders afspreekt.
 • In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om een erfafscheiding te plaatsen. Of dat in jouw situatie zo is, kun je nagaan bij de gemeente.
 • Bomen moeten twee meter van de erfgrens staan en heggen 50 centimeter. Al zijn hier ook uitzonderingen op.


Recht van overpad zorgt vaak voor discussie

Erfdienstbaarheid is een bron voor verwarring en onenigheid. Erfdienstbaarheid houdt in dat het ene erf dienstbaar is aan een ander. Een bekend voorbeeld hiervan is het recht van overpad. De buren kunnen bijvoorbeeld alleen bij de openbare weg of hun eigen schuur komen door gebruik te maken van het pad op jouw erf (jouw erf is dus dienstbaar). Andere vormen van erfdienstbaarheid zijn:

 • Recht van weg
  Dit is hetzelfde als recht van overpad, maar het gaat om een breder pad waar je bijvoorbeeld met de auto overheen kunt.
 • Recht van uitzicht
  Je hebt recht om uitzicht te houden. Bouwen boven een bepaalde hoogte is dus verboden.
 • Gootrecht
  Het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het andere. Bijvoorbeeld een dakgoot die doorloopt naar de buren.
 • Recht om boom te hebben binnen 2 meter van de erfgrens


Hoe ontstaat erfdienstbaarheid?

Erfdienstbaarheid ontstaat als buren hierover afspraken maken bij de notaris, zodat het vastgelegd wordt in het Kadaster. Vastgelegde afspraken blijven ook als iemand verhuist gewoon bestaan. Het is ook mogelijk om onderling afspraken te maken. In die situatie vervallen de afspraken als één van de partijen verhuisd.

Door verjaring kan er ook sprake zijn van erfdienstbaarheid. Als je buurman al twintig jaar gebruik maakt van het paadje is verjaring mogelijk. Hij moet dit wel aantonen. Verjaring kan ook na tien jaar ontstaan als de buurman oprecht niet wist dat hij gebruikt maakt van andermans erf. Wil je de erfdienstbaarheid officieel maken, dan moet je het eerst onderling eens worden. Vervolgens moet je de dienstbaarheid vast laten leggen bij de notaris. Is een partij het hier niet mee eens? In die situatie is een dagvaarding nodig.

Een goede buur is vaak beter dan een verre vriend. Veel burenruzies zijn te voorkomen door goed te overleggen bij (grote) veranderingen aan je erf. Doorgaans kom je er dan wel uit. Loopt het overleg toch spaak? In dat geval is het goed om de regels omtrent jouw erf er eens bij te pakken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie