Nieuws

Woon je samen? Vergeet je partnerpensioen niet!

Het is aan samenwonende stellen zelf om elkaars partnerpensioen te regelen. Vergeet dit niet. Met een partnerpensioen kan je jouw partner beschermen tegen inkomensverlies als jij komt te overlijden.

woensdag 5 augustus 2020
Woon je samen? Vergeet je partnerpensioen niet!

Wanneer je samenwoont voelt het alsof jullie wettelijk helemaal bij elkaar horen. Zeker als je samen een huis gekocht hebt, fiscaal partner bent en er wellicht kinderen in het spel zijn. Toch is dat niet het geval. Zo moet je als samenwonend stel je partner met een testament tot erfgenaam benoemen. Ook een partnerpensioen moet je zelf regelen. Zo verklein je het risico op financiële problemen als één van de partners komt te overlijden.

Eind 2019 schreven we dat het inkomen van partners bij overlijden vaak harder daalt dan verwacht. Met een partnerpensioen kan je dit inkomensverlies deels opvangen. Bij stellen die getrouwd zijn, of een geregistreerd partnerschap hebben, is het partnerpensioen vaak automatisch geregeld. Voor samenwonende stellen is dit niet zo.

Notarieel samenlevingscontract kan verplicht zijn

Bij je werkgever of pensioenuitvoerder kan je je partner aanmelden voor het partnerpensioen. In veel gevallen heb je wel een notarieel samenlevingscontract nodig. Dit wordt als bewijs gezien dat jullie daadwerkelijk bij elkaar horen. Weet je niet zeker of je partner al is aangemeld? Check het op mijnpensioenoverzicht.nl.

Wat is een partnerpensioen?

Een partnerpensioen wordt ook wel nabestaandenpensioen genoemd. Wanneer je komt te overlijden, krijgt jouw partner een deel van jouw werkgeverspensioen. De hoogte van dit bedrag is doorgaans 70 procent van wat jij had gekregen als je met pensioen had gegaan. De hoogte van het bedrag is verder afhankelijk of je voor of na de pensioendatum overlijdt en/of jullie veel in leeftijd van elkaar verschillen.

Twee soorten nabestaandenpensioen

Je kunt op twee manier een nabestaandenpensioen opbouwen, namelijk:

  • Op risicobasis
    Je nabestaanden zijn verzekerd zolang je bij deze werkgever meedoet met de pensioenregeling. Zodra je ontslagen wordt of met pensioen gaat, vervalt het nabestaandenpensioen.
  • Op opbouwbasis
    Je blijft verzekerd tegen het risico van overlijden, ook wanneer je niet meer deelneemt aan de pensioenregeling, los van de oorzaak. Het nabestaandenpensioen blijft dus beschikbaar.


Ex-partners soms ook recht op nabestaandenpensioen

Met een nabestaandenpensioen op opbouwbasis blijven ook ex-partners recht hebben op het nabestaandenpensioen. Ze hebben recht op het deel dat is opgebouwd gedurende het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij het regelen van de scheiding kan je wel afstand doen van het nabestaandenpensioen. Heb je een nieuwe partner? Hij of zij heeft recht op het deel dat is opgebouwd sinds jullie ‘officieel’ samenwonen.

Het uitzoeken van het nabestaandenpensioen is geen leuke bezigheid. Het is wel belangrijk om je er op tijd in te verdiepen. Zo wordt je niet voor het blok gezet als één van jullie komt te overlijden. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je vinden hoe jouw pensioen is geregeld. Hier vind je ook terug wat de gevolgen zijn voor je nabestaandenpensioen als je ontslagen wordt of uit elkaar wilt gaan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie