Nieuws

Woningkoper betaalt ruim 7 procent meer dan vorig jaar

De gemiddelde verkoopprijs van een woning bedroeg in juli €336.957. Een jaar eerder had je €27,268 minder betaald. Wat zijn de vooruitzichten en waarom zeggen Kadastercijfers niet alles?

vrijdag 21 augustus 2020
Woningkoper betaalt ruim 7 procent meer dan vorig jaar

Bestaande koopwoningen waren in juli 7,4 procent duurder dan in juli 2019, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Hiermee volgt de prijs de lijn van de afgelopen vier maanden. Het aantal verkopen zat ook in de lift, met een stijging van bijna 7 procent. Deze cijfers zeggen niet alles over de woningmarkt na de lockdown. Dat heeft alles te maken met het meetmoment van het Kadaster.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning bedroeg in juli €336.957. Een jaar eerder had je €27,268 minder betaald, uitgaande van het gemiddelde. Nog een jaar eerder was het ‘voordeel’ in totaal €46,226 geweest.

Meer woningverkopen geregistreerd

Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 22.571 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee loopt het stijgende aantal verkopen in de pas met de eerste zeven maanden van dit jaar, toen er 129.073 woningen van eigenaar wisselde.

Prijzen koopwoningen stijgen al sinds 2013

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juli 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juli 49,7 procent hoger.

Meetmoment Kadaster is handtekening bij notaris

Het Kadaster registreert een woningverkoop als de overdracht bij de notaris plaatsvindt. Dit volgt circa twee maanden na het tekenen van het koopcontract tussen de koper en verkoper. De cijfers over juli gaan dus eigenlijk over de daadwerkelijke verkopen rond mei. Een deel van de verkopen zal tijdens de lockdownperiode zijn gesloten, een ander deel daarna. Op 11 mei werd een deel van de maatregelen opgeheven, met begin juni en juli verdere versoepeling.

Cijfers NVM-makelaars actueler

De cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben betrekking op het verkoopmoment bij de makelaar. Ze geven een actueler beeld van de woningverkopen maar zijn minder volledig dan het Kadaster, omdat er ook woningen verkocht worden door makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten.

De NVM-cijfers over het tweede kwartaal geven een goed beeld van de woningmarkt tijdens de periode van sociale onthouding, die op 11 maart concreet begon. Het aantal verkopen daalde in het 2e kwartaal van 2020 bijna 4% in vergelijking met het jaar ervoor. Ondanks deze daling zat de woningprijs toch in de lift. De NVM rapporteerde over het tweede kwartaal een stijging van 8,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Van lockdown naar 1,5 meter economie

Tijdens de lockdown was het bezichtigen van een woning lastig en moest veel communicatie op afstand plaatsvinden. Inmiddels zijn dat soort praktische drempels minder belemmerend. Hiermee is de woningmarkt niet uit de gevarenzone. Voor de komende tijd is vooral de impact van de coronacrisis op de economie van belang. Verliezen niet te veel mensen hun baan, werken de steunmaatregelen van de overheid voldoende en zijn banken niet te veeleisend bij het financieren van woningen. Het is afwachten hoe dit verloopt en wat de effecten op de woningmarkt zijn. In ieder geval blijft een feit dat er een structurele schaarste is aan woonruimte, wat de prijzen ondersteunt.

Ben je van plan om een woning te kopen of verkopen? Laat je, zeker in deze markt, goed adviseren. Onze hypotheekspecialisten staan voor je klaar. Vul voor een vrijblijvend eerste contact het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie