Nieuws

Stap 5: tekenen voorlopig koopcontract

Wil je na het tekenen van het voorlopig koopcontract afzien van de verkoop? Alleen de wettelijke drie dagen bedenktijd en de ontbindende voorwaarden behoeden je voor een fikse boete.

vrijdag 14 augustus 2020
Stap 5: tekenen voorlopig koopcontract

Wanneer jij en de verkoper het eens zijn geworden over het bod (stap 4), is het tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Let op: een voorlopig koopcontract is in de praktijk alles behalve ‘voorlopig’. Alleen onder bepaalde voorwaarden kun je zonder boete onder het contract uitkomen. In het koopcontract staan de gegevens van de (ver)kopers, de woning, roerende zaken, overdrachtsdatum en ontbindende voorwaarden.

Het koopcontract is bindend voor zowel de koper als verkoper. Je riskeert een boete van doorgaans tien procent van de koopsom als je wilt afzien van de koop. Bij de aankoop van een woning van €250.000 is dit dus €25.000. Controleer het contract voor je tekent goed en let op de deadlines. Alleen de drie dagen bedenktijd en ontbindende voorwaarden bieden soms bescherming tegen de boete die hoog op kan lopen.

Koper heeft drie dagen bedenktijd

Als koper heb jij een bedenktijd van drie dagen. Binnen deze drie dagen kun je altijd zonder consequenties afzien van de koop. De bedenktijd gaat in zodra je het ondertekende koopcontract (door jou en verkoper) ontvangen hebt. De bedenktijd moet bestaan uit minimaal twee werkdagen. Teken jij het contract op vrijdag? Dan loopt de bedenktijd tot en met dinsdag.

De koop ontbinden met voorwaarden

Bij het ontbinden van de koopovereenkomst moet je in ieder geval rekening houden met deze twee dingen: de deadline en de onderbouwing. In het koopcontract zijn afspraken gemaakt tot wanneer je de koop kunt ontbinden en om welke redenen. Iedere ‘losse’ voorwaarden heeft zijn eigen afspraken. Ben je te laat met het ontbinden van de koop of is het niet voldoende onderbouwd, dan riskeer je alsnog een boete.

Ontbindende voorwaarden verlengen

Als bijvoorbeeld je hypotheekaanvraag onverhoopt vertraging oploopt, kan je bij de verkoper van de woning vragen om verlenging van die specifieke ontbindende voorwaarde. Doe dit wel voordat de voorwaarden aflopen en biedt een redelijk alternatief termijn. Heb je meerdere voorwaarden? Houd alle verloopdata bij de hand. Als je er ééntje moet verlengen, geldt niet automatisch dat je de ander ook verlengd.

Het is belangrijk dat je een eventuele verlenging van de voorwaarden schriftelijk communiceert, zodat het zwart-op-wit staat. Wees je ervan bewust dat een verlenging een gunst is van de verkoper. Hij of zij hoeft er niet mee akkoord te gaan, al heeft de gemiddelde verkoper er zelf ook baat bij dat de verkoop doorgaat.

Houd na het tekenen van het voorlopig koopcontract de deadlines van de drie dagen bedenktijd en de ontbindende voorwaarden in de gaten. Alleen deze zaken kunnen je behoeden voor het kosteloos afzien van de koop. In het volgende artikel uit deze woonserie lees je hoe je vaart kunt houden in het financieringsproces, zodat je vertraging - en dus een noodzakelijke verlenging van de voorwaarden - kunt voorkomen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie