Nieuws

Stap 4: bieden op een woning

Bij het doen van een openingsbod is het belangrijk dat je in kaart brengt wat de woningwaarde is, welke roerende zaken je wilt houden en welke ontbindende voorwaarden belangrijk zijn.

donderdag 6 augustus 2020
Stap 4: bieden op een woning

Bij het bieden op een woning komt meer kijken dan alleen het bepalen van een bedrag. In het voorstel dien je ook rekening te houden met roerende zaken en ontbindende voorwaarden. Het is de bedoeling dat je het bod schriftelijk communiceert. Een mondeling bod wordt vaak niet als rechtsgeldend gezien. Waar moet je nog meer op letten?

Je begint het bod bij het noemen van een prijs. Deze prijs baseer je op het onderzoek dat je hebt gedaan (stap 3) en wat de woning waard is. De vraagprijs is namelijk niet hetzelfde als de woningwaarde. Via het WOZ-waardeloket kan je de woningwaardes van alle woningen in Nederland vinden. Deze waardes worden gebaseerd op zowel eigenschappen van de woning zelf als verkochte panden in de buurt. Uiteraard kan je ook op Funda.nl kijken naar de prijs van vergelijkbare verkochte woningen in dezelfde wijk.

Onderbouw je bod

Om je bod kracht bij te zetten is een onderbouwing nodig. Laat weten waarom je bod anders is dan de vraagprijs. Zo kan je aandragen dat je bod €15.000 lager uitvalt omdat er herstelwerkzaamheden aan de fundering nodig zijn. Heeft één van de buren net een soortgelijk huis verkocht tegen een lagere verkoopprijs? Ook dat kan een plausibele onderbouwing zijn.

Let op de roerende zaken

Vind je de raamdecoratie in het huis geweldig? Kijk dan in de lijst van roerende zaken of je het kunt overnemen. De lijst van roerende zaken vind je vaak bij de brochure van de woning of kan je opvragen bij de verkopend makelaar. In deze lijst heeft de verkoper aangegeven welke spullen hij of zij meeneemt en wat door de koper overgenomen kan worden.

Wees helder in welke zaken je over wilt nemen. Benoem je bijvoorbeeld niet dat je de keuken in zijn huidige hoedanigheid overneemt, kan het zomaar zijn dat de verkoper alle inbouwapparatuur meeneemt. Vergeet ook eventuele spullen rond de woning niet. Het is beter om vooraf overdreven duidelijk te zijn, dan achteraf discussie te krijgen met de verkoper.

Bepaal ontbindende voorwaarden

Als eenmaal het voorlopig koopcontract is ondertekend, kan je niet ‘zomaar’ onder de koop uit komen. Op het moment dat je een bieding doet zijn bepaalde zaken nog onbekend voor jou. Bijvoorbeeld of je de financiering van je hypotheek wel rond krijgt. Om jezelf te beschermen kan je als ontbindende voorwaarden laten opnemen dat de koop ontbonden kan worden als je de financiering niet rond krijgt.

De bekendste ontbindende voorwaarden zijn behoud van: financiering, bouwkundige keuring, Nationale Hypotheek Garantie, akkoord gemeente en verkoop van eigen woning. Bedenk goed welke voorwaarden in jouw situatie daadwerkelijk noodzakelijk zijn. Hoe meer voorwaarden je opstelt, des te minder aantrekkelijk je bod wordt.

Het uitbrengen van een bod gaat verder dan het benoemen van een prijs. Zie het als de eerste strategische zet in het koopproces. De volgende stap in onze serie gaat over de ontbindende voorwaarden. Volgende week meer hierover!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie