Nieuws

Stap 3: neem je onderzoeksplicht serieus!

Koop je een woning zonder zelf onderzoek te doen naar de staat ervan? Dat kan een dure grap worden als er naderhand gebreken aan het licht komen. Je hebt namelijk zelf een onderzoeksplicht.

maandag 3 augustus 2020
Stap 3: neem je onderzoeksplicht serieus!

Als woningkoper heb je een onderzoeksplicht. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je weet wat je koopt na het bezichtigen (stap 2). Ontdek je na de koop van je woning dat er gebreken zijn en had jij dit door eigen onderzoek kunnen weten? Dan kan je de koop niet ontbinden of reparatiekosten verhalen op de verkoper. Het is dus belangrijk dat je onderzoek doet en niet alleen focust op het enthousiaste praatje van de verkoper.

Als woningkoper heb je een onderzoeksplicht. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je weet wat je koopt. Ontdek je na de koop van je woning dat er gebreken zijn en had jij dit door eigen onderzoek kunnen weten? Dan kan je de koop niet ontbinden of reparatiekosten verhalen op de verkoper. Het is dus belangrijk dat je onderzoek doet en niet alleen focust op het enthousiaste praatje van de verkoper.

Onderdeel van je onderzoeksplicht is het stellen van vragen aan de verkoper. Hij of zij heeft namelijk een mededelingsplicht en is verplicht eerlijk te antwoorden op jouw vragen. Snap je het antwoord van de verkoper niet helemaal, vraag dan goed door tot je de situatie begrijpt. Naast je eigen bevindingen geeft een bouwkundig rapport de staat van de woning globaal weer. Met een dergelijke keuring vergroot je ook de kans dat je (nog verborgen) gebreken opspoort.

Wat heb je aan een bouwkundige keuring?

Sommige gebreken kun je eenvoudig zelf ontdekken. Vochtplekken op het plafond duiden vaak op lekkage. Of de gevel en fundering van de woning nog naar behoren zijn, is wat lastiger te ontdekken. Een bouwkundige keuring geeft duidelijkheid. De uitvoerder ervan kijkt onder andere naar:

  • de vloer en fundering,
  • riolering en leidingwerk in de kruipruimte,
  • vochtigheid in de woning,
  • het dak en de gevel.


Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is doorgaans verstandig. Bij oudere woningen kan je het bijna als onmisbaar beschouwen. Daar is eerder sprake van (verborgen) gebreken en achterstallig onderhoud. Bij het nieuwbouwappartement is de keuring minder relevant.

Bouwkundige keuring inzetten bij de onderhandeling

De uitkomst van een bouwkundige keuring kan je gebruiken in de onderhandelingen. Zo kan je de gebreken gebruiken om tot een lager bod te komen. In dat geval moet je de keuring wel laten uitvoeren voordat je een eerste bod doet. Je kunt de keuring ook laten doen na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Vermeld dit wel duidelijk als ontbindende voorwaarde bij de onderhandeling. Meer hierover lees je in stap 4 van het ‘stappenplan woning kopen’.

Verplichtingen verschillen per type woning

Bepaalde type woningen brengen extra verplichtingen met zich mee. Neem bijvoorbeeld een monumentaal pand. De buitenkant daarvan mag je niet ‘zomaar’ renoveren. Daarnaast dien je rekening te houden met het bestemmingsplan van de gemeente. Dit plan bepaalt voor welke doeleinden de ruimte gebruikt mag worden, zoals een woon- of winkel-, of kantoorbestemming. Het bestemmingsplan kun je opvragen bij de gemeente.

Sla je onderzoeksplicht niet in de wind. Het beschermt je voor een miskoop. Een bouwkundige keuring is een goed startpunt. Worden er tegenvallers ontdekt? Dan kan je die inzetten als troef bij de onderhandeling.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie