Nieuws

Frauduleus paar botst €180.000 bij elkaar

Dit duo veroorzaakte bewust botsingen op parkeerplaatsen, om vervolgens de schadevergoeding te incasseren. 80 aanrijdingen en €180.000 verder liepen ze alsnog tegen de lamp...

vrijdag 28 augustus 2020
Frauduleus paar botst €180.000 bij elkaar

De politie heeft deze week twee mensen opgepakt voor het jarenlang oplichten van verzekeraars. In 2018 maakte een verzekeringmaatschappij voor het eerst melding van een aantal dubieuze schadeclaims die het echtpaar had ingediend. Verder onderzoek bracht aan het licht dat het echtpaar vanaf 2014 bij bijna 80 aanrijdingen betrokken was, telkens als benadeelde partij. Daar zat een luchtje aan…

Het paar veroorzaakte met opzet aanrijdingen en claimde daarna de schade bij de verzekering. Vooral parkeerplaatsen bij winkelcentra of meubelboulevards waren populair jachtterrein. Wie nietsvermoedend achteruit rijdend een parkeerplaats af kwam, liep het risico op een opzettelijke botsing met het duo. Zowel in Nederland als België werd deze tactiek toegepast.

Alle signalen op rood

Tijdens het invullen van het schadeformulier verzonnen ze allerlei redenen om dit zo snel mogelijk af te raffelen. Hierdoor was het formulier onduidelijk ingevuld, waardoor ze door de controles van verzekeraars glipten. Toch loonde ook deze misdaad uiteindelijk niet. Een verzekeraar rook onraad en berekende de kans dat één persoon zo veel pech kon hebben als deelnemer aan een botsing. De kans hierop was nagenoeg 0.

Buit van €180.000

Met de bedenkelijke praktijken was een behoorlijk bedrag gemoeid. In de loop van de jaren ‘verdiende’ het paar bijna €180.000. Inmiddels is het echtpaar uit ‘s-Hertogenbosch aangehouden en is hun auto in beslag genomen. Daarnaast zal, voor zo ver mogelijk, de opbrengst van de frauduleuze praktijken terug worden gevorderd. Naar verwachting zal een rechtbank zich buigen over eventuele verdere sancties tegen de fraudeurs.

Wat gebeurt er bij fraude?

Nederlandse verzekeraars hanteren bij fraude een lik-op-stuk beleid. Betrapte fraudeurs krijgen meteen een rekening op de mat met een startbedrag van €532. Dit bedrag geldt ter compensatie van de onderzoekskosten. ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA) is uitvoerder van deze aanpak. Plegers van fraude lopen naast een geldboete het risico op een zwarte lijst te komen. Eenmaal op die lijst heb je een probleem als je bijvoorbeeld een nieuwe auto- of inboedelverzekering wilt afsluiten. Daarnaast zal de schade alsnog voor jouw rekening komen.

Dit gebeurt er in de praktijk als de verzekeraar vermoedt dat je hebt gefraudeerd, zo geeft het Verbond van Verzekeraars aan:

 • Vaststelling fraude
  Na onderzoek stelt de verzekeraar vast dat sprake is van opzet tot misleiding of een andere vorm van verzekeringsfraude.
 • Kennisgeving van aansprakelijkstelling
  De verzekeraar stelt je schriftelijk op de hoogte van de uitkomsten van het onderzoek en de afhandeling van de zaak. Hij stelt je aansprakelijk voor de schade. In de brief staat vermeld dat de verzekeraar de vordering van het schadebedrag uit handen geeft aan SODA.
 • Vordering
  SODA stelt een formele aansprakelijkstelling op en stuurt die naar jou, inclusief acceptgiro met betaalinstructies.
 • Betaling en afronding
  Nadat je het schadebedrag hebt betaald, ontvang je een verklaring dat het incassotraject is afgerond. SODA verwijdert de persoonsgegevens binnen drie maanden uit haar systemen.


Misdaad loont niet, zo blijkt ook uit het bovenstaande voorbeeld. Het paar heeft verzekeraars lang om de tuin kunnen leiden, totdat ze alsnog zijn ontmaskerd. Goed voor de rust op veel parkeerplaatsen bij winkelcentra en meubelboulevards...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie