Nieuws

Check je beveiligingscertificaat voor dekking bij autodiefstal

Sommige verzekeraars vergoeden schade bij autodiefstal niet bij het ontbreken van het juiste beveiligingscertificaat. Sla je polis er dus eens op na en controleer meteen of het certificaat nog geldig is.

donderdag 20 augustus 2020
Check je beveiligingscertificaat voor dekking bij autodiefstal

Dure of zeldzame auto’s kunnen een populair doelwit van autodieven zijn. Veel verzekeringsmaatschappijen stellen daarom extra eisen aan de manier waarop je auto beveiligd is. Voldoet je vierwieler niet aan deze eisen? Dan loop je het risico dat bij diefstal de schade niet vergoed wordt. Check dus de polisvoorwaarden van je autoverzekering en zorg dat je voldoet aan de eisen.

Als bewijs van een degelijke autobeveiliging mogen verzekeraars een certificaat van Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging eisen. De vakterm hiervoor is SCM-certificaat. De beveiliging van een auto kent verschillende klassen. Een verzekeraar kan ook verplichten in welke klasse de beveiliging van jouw auto moet vallen.

Let op duur en geldigheid van het SCM-certificaat

Veel verzekeraars eisen een SCM-goedgekeurd beveiligingssysteem. Dit systeem dient door een gecertificeerd inbouwbedrijf te worden geïnstalleerd en geïnspecteerd. Op de site van KIWA vind je gecertificeerde bedrijven bij jouw in de buurt. Na het inbouwen van de benodigde beveiliging is het certificaat drie jaar geldig. Na die periode moet het systeem jaarlijks gekeurd worden. Zet de verloopdatum van het certificaat in je agenda, zodat je weet wanneer het weer tijd is om deze te verlengen.

Verschillende beveiligingsklassen

Hoe duurder je auto, des te hoger de premie van de verzekering en vaak ook des te strenger de beveiligingseisen. Verzekeraars kunnen ook de beveiligingsvorm voorschrijven. Er zijn verschillende beveiligingsklassen die allemaal hun eigen ‘snufjes’ hebben. Iedere hogere klasse voegt steeds iets extra’s toe. Zo heeft klasse drie ook de eigenschappen van klasse één en twee. De beveiliging is verdeeld in vijf klassen:

 1. Startonderbreker
  Zonder sleutel is de auto niet te starten. Het verbinden van draadjes is dus verleden tijd.
 2. Inbraakdetectie
  Er gaat een alarm af (zowel geluid als licht) wanneer een autodeur wordt geforceerd.
 3. Alarmsysteem met hellingdetectie
  Wanneer de hellingshoek van de auto verandert, gaat ook het alarm af. Dit is handig tegen bijvoorbeeld het stelen van velgen.
 4. Voertuigvolgsysteem
  Na diefstal kan een systeem worden ingeschakeld om de auto op te sporen.
 5. Uitgebreider terugvindsysteem
  Direct nadat het alarm afgaat wordt het volgsysteem geactiveerd. Rommelen met het terugvindsysteem is lastiger gemaakt omdat het systeem eigen accu heeft dat overal in de auto geplaatst kan zijn.


De autobeveiliging die een autoverzekeraar verplicht stelt, is vooral afhankelijk van de cataloguswaarde en de leeftijd van de auto. Bij auto’s ouder dan vier jaar gelden vaak geen beveiligingseisen meer. Controleer hoe het in jouw situatie zit. Het zou zonde zijn als je wel maandelijks premie betaalt maar bij schade of diefstal geen vergoeding ontvangt vanwege de beveiliging van je auto.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie