Nieuws

Stappenplan woning kopen

In dit stappenplan bereiden we je in zeven stappen voor op het kopen van een huis. Per stap gaan we in op de aandachtspunten en to do's. Zo ben je er klaar voor als die ideale woning opeens op Funda verschijnt!

woensdag 26 augustus 2020
Stappenplan woning kopen

Een woning kopen, hoe doe je dat nu precies? Van rondstruinen op Funda, het bezichtigen van huizen tot het bieden, onderhandelen en het de sleuteloverdracht. Met dit stappenplan ben je goed voorbereid en lees je wat je kunt verwachten bij de koop van een woning. 

Stap 1 - Financieel oriënteren

Op Funda grasduinen kan een leuke bezigheid zijn. Ga je serieus op zoek naar een nieuwe woning, breng dan vooraf je financiële plafond in kaart. Zo voorkom je dat de zoektocht vooral huizen boven je budget oplevert. Je weet dan meteen ook hoeveel eigen geld nodig is voor de koop van het huis. Lees volledig artikel.

 

Stap 2 - Bezichtigen

Vaak is bezichtigen lastiger dan gedacht. Je moet met veel dingen rekening houden en het liefst zo objectief mogelijk blijven. Zorg dat je vooraf weet wat je woonwensen zijn, dat biedt een duidelijk kader voor jezelf. Lees volledig artikel.

Stap 3 - Onderzoeken

Als woningkoper heb je een onderzoeksplicht. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je weet wat je koopt. Ontdek je na de koop van je woning dat er gebreken zijn en had jij dit door eigen onderzoek kunnen weten? Dan kan je de koop niet ontbinden of reparatiekosten verhalen op de verkoper. Lees volledig artikel.

Stap 4 - Bieden

Bij het bieden op een woning komt meer kijken dan alleen het bepalen van een bedrag. In het voorstel dien je ook rekening te houden met roerende zaken en ontbindende voorwaarden. Het is de bedoeling dat je het bod schriftelijk communiceert. Een mondeling bod wordt vaak niet als rechtsgeldend gezien. Lees volledig artikel.


Stap 5 - Tekenen

Wanneer jij en de verkoper het eens zijn geworden over het bod, is het tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Let op: een voorlopig koopcontract is in de praktijk alles behalve ‘voorlopig’. Alleen onder bepaalde voorwaarden kun je zonder boete onder het contract uitkomen. Lees volledig artikel.

Stap 6 - Financiering regelen

Nu is het tijd voor het regelen van de financiering. In de meeste ontbindende voorwaarden is opgenomen dat je hier vier tot zes weken de tijd voor hebt. Krijg je dat niet voor elkaar? Dan kan de koop ontbonden worden, ook door de verkoper. Zorg dat je vooraf weet waar je een hypotheek wilt aanvragen en welke documenten je paraat moet hebben. Lees volledig artikel.

Stap 7 - Overdracht

Op de dag van de overdracht krijg je de sleutels van de nieuwe woning. Vlak voor de overdracht ga je eerst samen met de verkopende partij een laatste inspectieronde doen in de woning. Door deze gezamenlijke ronde weet je als koper en verkoper waar je straks voor tekent. Zo kun je met een gerust hart richting de notaris voor de daadwerkelijke overdracht! Lees volledig artikel.

Dat waren alle stappen! Start direct met meer informatie over stap 1: Financieel oriënteren

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie