Nieuws

Stap 2: het bezichtigen van woningen

Je weet wat jouw maximale hypotheek is en bent enthousiast over één of meerdere huizen. Tijd voor het bezichtigen! Je kunt het zelf doen of met hulp van een aankoopmakelaar. Lees stap 2 van het ‘stappenplan woning kopen’.

vrijdag 31 juli 2020
Stap 2: het bezichtigen van woningen

Nu je maximale hypotheek in stap 1 is berekend, kun je de woningen selecteren die je wilt bezichtigen. Dit bezichtigen is vaak lastiger dan gedacht. Je moet met veel dingen rekening houden en het liefst blijf je ook nog een beetje objectief. Zorg dat je vooraf weet wat je woonwensen zijn, dat biedt een duidelijk kader voor jezelf. Met deze checklist breng je snel je woonwensen in kaart.

Het kopen van een woning vraagt om objectiviteit. Een aankoopmakelaar helpt je hierbij. Hij heeft geen emotionele betrokkenheid bij het kopen van de woning. De hulp bij het bezichtigen kan je behoeden voor overhaaste beslissingen. Daarnaast profiteer je van de ervaring die de gemiddelde aankoopmakelaar heeft opgebouwd. Hoe erg is bijvoorbeeld die vochtplek op de muur of mogelijk gebrekkige fundering? Het kan ook zijn dat hij of zij juist mogelijkheden ziet die jou ontgaan.

Aankoopmakelaar doet meer dan bezichtigen

Een aankoopmakelaar doet meer dan alleen objectief zijn en het helpen bij de bezichtiging. Denk daarbij aan:

 • Zoeken naar een geschikt huis
  Een aankoopmakelaar weet vaak eerder welke huizen er in de verkoop komen. Hiermee heb je een voorsprong op kopers die zelf op zoek gaan.
 • Hulp bij de onderhandeling
  Een aankoopmakelaar weet hoe te onderhandelen en zorgt ervoor dat je niet meer betaalt dan nodig.
 • Regelen administratieve zaken
  De aankoopmakelaar controleert het koopcontract en zorgt voor de inspectie bij de sleuteloverdracht.


Zelf woningen bezichtigen

Uiteraard zijn de diensten van een aankoopmakelaar niet gratis. Als koper ben je niet verplicht er één in de hand te nemen. Je kunt het ook zelf regelen. Wees bij het bezichtigen kritisch. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:

 • Loop het hele huis door
  Vergeet bij het bezichtigen niet de zolder en de kruipruimte te bezichtigen. Problemen aan het dak of de fundering komen juist daar aan het licht.
 • Beoordeel de indeling
  Wanneer de indeling niet naar jouw wens is, loop je kans dat je veel moet verbouwen. Met alle meerkosten van dien.
 • Bekijk inbouwapparatuur en - kasten
  Kijk of deze allemaal nog naar behoren werken en of je tekenen van slijtage ziet.
 • Controleer de kozijnen
  Zijn de ramen voorzien van dubbel glas? Is er verder onderhoud nodig? Vooral slechte kozijnen glippen nogal eens door de inspectie.
 • Bekijk de buitenkant van de woning
  Kijk of de buitenkant van de woning ‘kwaaltjes’ vertoond.
 • Vraag de aankoop of verkopend makelaar naar eventuele gebreken van de woning
  Dit is ook belangrijk in het kader van je onderzoeksplicht. Hierover lees je meer in stap 3 van het ‘stappenplan woning kopen’ welke volgende week gepubliceerd wordt.


Naast het beoordelen van de woning zelf kan een rondje door de buurt ook verrassende inzichten opleveren. Je krijgt een indruk van de sfeer in de wijk en hoort misschien zaken die de verkopend makelaar liever voor zich houdt. Ook je gevoel is belangrijk bij het bezichtigen. Misschien voldoet de woning aan al je eisen, maar voel je je er niet prettig bij. Laat dit zeker meewegen.

Wanneer je zonder aankoopmakelaar op stap gaat is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. De verkopend makelaar heeft vooral het slagen van de verkoop voor ogen. Loop gerust zelf door de woning zonder begeleiding van de makelaar. Zo kan je ongeremd je eigen mening vormen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie